null Beeld

De Dierenbescherming start een petitie voor het verplicht chippen van katten

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je kat kwijt. Vreselijk, maar je bent niet de enige. Per jaar raken namelijk zo’n 38.000 katten vermist. Gelukkig komt een deel daarvan gewoon weer terecht, maar een ander deel eindigt in het dierenasiel. Nog te vaak komt het voor dat de kat niet is gechipt, waardoor de hereniging met de eigenaar haast onmogelijk is. Daarom wil de Dierenbescherming het chippen van katten voortaan verplicht maken.

Deze ‘chipplicht’ bestaat al voor honden en is daarmee ook bewezen succesvol.

Katten verplicht chippen

Van alle vermiste katten belanden er jaarlijks meer dan 10.000 bij de Dierenscherming. In het asiel blijkt dat van die katten maar liefst 83 procent niet gechipt of niet goed geregistreerd is. Hierdoor kan slechts zo’n 17 procent van de katten weer herenigd worden met het baasje. Dit terwijl dat bij honden, die dus wel verplicht worden gechipt, zo’n 93 procent is. Dat is een behoorlijk verschil. Hierdoor zitten zo’n 8500 katten onnodig lang in een asiel. Daarom wil de Dierenbescherming de chipplicht nu ook voor katten invoeren.

Landelijke verplichting

Misschien heb je nu wat vraagtekens, omdat jouw kat wel verplicht gechipt moest worden. Dat kan kloppen, in sommige gemeenten is dit namelijk al een vereiste. Dat komt omdat de kosten voor de katten die in het asiel terecht komen de eerste twee weken voor rekening van de gemeente zijn. Vaak komen katten binnen met veel lichamelijke klachten, door: verkeersincidenten, gevechten, wonden en vlooien en zijn ze flink vermagerd. Toch is er nog steeds geen landelijke chipplicht. Daarom is de Dierenbescherming een petitie gestart om ook de politiek te overtuigen. Hiervoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.

Lees ook: Déze 10 ‘feitjes’ over katten blijken helemaal niet te kloppen

Minder dierenleed

Met de chipplicht hoopt de Dierenbescherming niet alleen meer verloren katten te kunnen herenigen met hun baasjes, maar ook voor minder dierenleed te zorgen. Door het verplicht chippen van katten hoopt de organisatie dat mensen bewuster nadenken over het aanschaffen van en de verantwoordelijkheid over een kat. En dit zorgt er ook voor dat wanneer mensen hun kat anoniem willen dumpen, de Dierenbescherming de eigenaren sneller terug kan vinden. Hierdoor moet ook het aantal zwerfkatten verminderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland, Dierenbescherming

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden