kat wel niet gevoelig kattenkruid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleDieren

Daarom is je kat wel of niet gevoelig voor kattenkruid

Het zit haast in elk kattenspeeltje: wild kattenkruid, ofwel catnip. Sommige katten zijn er gek op en lijken zich even op een andere planeet te bevinden. Anderen geven er niets om. Wat is het? En waarom is je kat wel of niet gevoelig voor kattenkruid?

We zochten het uit.

Wat is kattenkruid?

Wild kattenkruid, ook wel catnip genoemd, is familie van de muntplant. In het plantje zitten verschillen etherische oliën, waaronder nepetalacton. En juist dat stofje zorgt bij veel katten voor dat hallucinerende effect. Nepetalacton prikkelt het gedeelte tussen het gehemelte en de neusgaten: het vomeronasale orgaan. Om de stof binnen te krijgen, moeten katten ruiken én proeven tegelijkertijd. Ze trekken hun lippen op, net alsof ze lachen, drukken hun tong naar binnen en nemen de lucht op. Je kunt kattenkruid in de tuin planten, maar ook gedroogd en in sprayvorm kopen. Vaak zit catnip verstopt in kattenspeeltjes.

Welk effect heeft catnip?

Is je kat gevoelig voor kattenkruid? Dan merk je dat meteen aan z’n gedrag. Sommige dieren wrijven met hun kin of wang langs het kruid, snuffelen eraan of beginnen er flink in te rollen. En waar de een rustig blijft, wordt de ander juist heel actief. Het hallucinerende en euforische effect verdwijnt meestal na een paar minuten. Het uur daarna is een kat niet meer gevoelig voor het stofje. Sommige katten reageren minder prettig op kattenkruid en worden agressief. Dan is het beter om ‘m in het vervolg geen catnip meer te geven.

Kat wel of niet gevoelig voor kattenkruid

Hoewel sommige katten even in de zevende hemel zijn als ze kattenkruid ruiken, is niet elke kat gevoelig voor het plantje. Ongeveer 80 procent van de katten reageert op de stof, maar 60 procent wordt ook echt ‘high’. Of je viervoeter wel of niet gevoelig is voor kattenkruid is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het bijvoorbeeld genetisch bepaald. Een kat reageert alleen op catnip als een van de ouders deze dominante erfelijkheid doorgeeft. Kittens, en zeker die jonger dan acht weken, zijn over het algemeen minder gevoelig voor kattenkruid. Of het plantje schadelijk is? Nee. Kattenkruid klinkt misschien als een soort drug, maar het kan geen kwaad en is ook niet verslavend.

Bron | LICG, Plein.nl

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden