Margriet logo
null Beeld

Blaft jouw hond ook altijd als de bel gaat? Zo kun je dat afleren

Begint jouw hond ook meteen te blaffen zodra de bel gaat? Dat kan best vervelend zijn voor jou en je bezoek. Hoewel het niet agressief is bedoeld, kan dit wel zo overkomen. Maar gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je je hond voortaan kunt afleren om te blaffen als er bezoek voor de deur staat.

Hond afleren te blaffen bij de bel

Dat je hond standaard begint te blaffen bij het horen van de bel, heeft met het waakinstinct te maken. Je hond legt namelijk de link tussen de bel en bezoek. Oftewel: vreemde voor de deur, tijd om in actie te komen. Het afleren van je hond om te blaffen bij de bel kan daarom best lastig zijn. Het belangrijkste is om vooral rustig te blijven wanneer de bel gaat. Ga dus niet druk in de weer om je hond te laten stoppen met blaffen, maar leer ‘m met het commando ‘plaats’ aan om op zijn plek te blijven. Zorg dat je hond bij dit commando een plekje opzoekt dat iets verder van de deur is. En vergeet je hond niet te belonen met een lekkernij of speeltje wanneer hij de commando opvolgt.

Oefenen

Als je hond bekend is met het commando ‘plaats’, dan is het tijd om dit veel te oefenen om het blaffen bij de bel echt uit het systeem van je hond te krijgen. Dit doe je door naast de plek te gaan staan waar je hond bij dit commando naartoe gaat en vervolgens opnieuw het commando ‘plaats’ te geven. Laat vervolgens iemand aan bellen, het liefst een bekende, maar doe de deur niet open. Wanneer je hond van zijn plek afkomt en begint te blaffen herhaal dan het commando opnieuw en negeer de hond tot hij ophoudt met blaffen. Vergeet niet om ‘m daarna te belonen. Probeer dit een paar keer te oefenen totdat je hond het goed onder de knie heeft.

Volgende stap

Na de vorige oefening kun je nu proberen om pas wanneer er aangebeld wordt het commando ‘plaats’ te geven en weg lopen om open te doen. Na een paar keer oefenen raakt je hond steeds meer gewend aan de routine en train je ‘m om niet meer te blaffen bij het horen van de bel. Vergeet wederom niet om je hond te belonen als hij stil blijft.

Lees ook: Zo voorkom je dat je hond zich eenzaam voelt als hij alleen thuis is

Bezoek in huis

Als laatste stap kun je nu het bezoek in huis laten. Blijf tussen je hond en je bezoek in staan en laat je bezoek de hond negeren. Beloon je hond wanneer hij niet blaft.

Nieuwe bel

Wil het blaffen afleren maar moeilijk lukken bij jouw hond? Dan kan het ook helpen om een nieuwe bel te instaleren of een nieuw geluid te kiezen. Nieuw gedrag kun je namelijk makkelijker aanleren bij een geluid dat de hond nog niet kent, omdat hij hier de associatie blaffen niet bij heeft. Alleen het geluid veranderen zal weinig uit halen, daarom moet je hierbij alsnog de bovenstaande stappen oefenen. Mocht ook dat niet werken of je hond zelfs agressief reageren als er bezoek voor de deur staat, dan kun je de hulp inschakelen van een hondengedragstherapeut.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Pets place

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden