Margriet logo
null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Binnenkort een nieuwe hond? Zo kies je een stoere hondennaam

Is het binnenkort tijd voor een gezinsuitbreiding met een nieuwe hond? Dan kan de juiste naam voor je trouwe viervoeter uitzoeken nog best een uitdaging zijn. Kom je er maar niet uit of kun je nog wel wat extra inspiratie gebruiken? Dan delen we een paar tips voor en voorbeelden van stoere hondennamen voor zowel teefjes als reuen.

Bink, boef, baco of bliksem: hoe ga jij je hond noemen?

Stoere hondennamen

Het uitzoeken van de juiste naam voor een nieuwe hond kan nog knap lastig zijn. En hoewel Max, Buddy, Bella of Bobby ook hartstikke leuk zijn, staan deze de laatste paar jaren telkens in de top 10 van populairste hondennamen. Daarom wil je voor jouw nieuwe viervoeter misschien liever iets originelers. Daarnaast moet de naam natuurlijk ook bij het karakter van het dier passen, en past bij een bepaald soort ras de ene hondennaam beter dan de ander. Zo passen sommige namen beter bij een chihuahua en andere weer meer bij een herdershond.

Tips voor een naam

Honden-plein raadt aan om een naam uit te kiezen bestaande uit maximaal twee lettergrepen. Hierdoor kun je je hond snel roepen. Hoe korter, hoe krachtiger. Naast een korte naam is het handig om ‘m niet al te moeilijk te maken om uit te spreken. Je wil je hond later natuurlijk snel kunnen roepen, en niet steeds struikelen over de uitspraak. Daarnaast is het niet heel handig om een naam te kiezen die je liever niet in het openbaar wil roepen.

Zo is Baco bijvoorbeeld best populair voor een hond, maar blijft het natuurlijk ook een mixdrankje. Kies dus een originele naam waar je je wel comfortabel bij voelt. Als laatste kun je beter geen naam uitkiezen die lijkt om een commando. Zo is Sid misschien wel een originele, korte en stoere naam, maar lijkt dat qua uitspraak verwarrend veel op het commando ‘zit’.

Ook zijn mensennamen voor honden de afgelopen jaren steeds populairder geworden, denk bijvoorbeeld aan Bo of Max. Ook hierbij geldt: houd het kort. Je hond een vierlettergrepige mensennaam geven is niet heel handig als je 'm snel wil roepen in het park. Kijk ook eens naar bepaalde populaire streeknamen, zoals het typisch Friese Rintje of haal inspiratie uit een andere taal, zoals Chinees, Engels, Frans of Italiaans om een standaard hondennaam net wat stoerder of origineler te maken. Als laatste blijven Griekse helden, zoals Zeus en Thor, altijd een goed inspiratiebron voor stoere hondennamen.

Lees ook: Zó adopteer je een nieuwe huisgenoot uit het asiel

Inspiratie

Mochten je nou nog steeds geen stoere hondennamen te binnen schieten, dan bestaan er een paar websites, zoals hondennamen.nl en dierendokters.nl, die het voorwerk alvast voor je hebben gedaan. Vaak kun je filteren op het thema ‘stoer’, maar ook op een beginletter, geslacht, lengte van de naam en een regio. Zo komen er in Friesland vaak weer hele andere namen vaker voor dan bijvoorbeeld in Brabant. De lijsten op de websites zijn redelijk lang, daarom hebben we er alvast een paar voor je op een rijtje gezet.

Abby, Alfie, Alix/Alex, Bayo, Brice, Brom, Costa, Clipper, Chuck, Diever, Dax, Darco, Ebon, Eros, Flux, Falco, Flint, Gandor, Grover, Gerg, Hunter, Harvey, Iraz, Ilja, Jago, Jet, Jutta, Kaya, Kyon, Kio, Laslo, Lex, Laska, Mara, Miro, Myrza, Nero, Noor/Nora, Noah, Orlo, Ozo, Piper, Pablo, Puk, Quando, Quiara, Raico, Ronja, Rakker, Roef, Saffie, Seja, Syra, Taro, Tibo, Thor, Usha, Uno, Vita, Vlado, Wodan, Wita, Xena, Xero, Xeres, York, Yari, Younah, Zahir, Zazu en Zev.

Dit is slechts een kleine selectie van het volledige aanbod aan stoere hondennamen dat op het internet te vinden is. Zoek en filter dus vooral zelf op de bovenstaande websites nog even verder. Laat je inspireren, maar kijk uiteindelijk vooral wat er perfect bij jouw trouwe viervoeter past om de juiste match te vinden. Heb je een naam gevonden voor een rashond? Dan kun je 'm ook nog voorleggen aan de leden van een rasverenigingen om te kijken of het een handige naam is. Sommige namen of klanken komen namelijk bij sommige honden niet zo goed aan, waardoor ze mogelijk minder goed luisteren.

Bron | Honden-plein, Hondennamen.nl, Dierendokters.nl, Balingehof, Labradoodleinfo.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden