null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bewezen: opvoeding puppy is net zo zwaar het opvoeden van een baby

Maar liefst 77 procent van de Nederlanders neemt een hond of kat voor de gezelligheid. Toch blijkt het niet alleen maar gezellig te zijn, want meer dan de helft vindt de opvoeding van een puppy nét zo zwaar als het opvoeden van een baby.

Dat blijkt uit onderzoek van AniCura Nationaal Huisdierpanel.

Opvoeding puppy

Van de hondeneigenaren in Nederland kiest 82 procent voor een puppy in plaats van een volwassen hond. De opvoeding van zo’n kleine pluizenbol wordt echter vaak onderschat, want 60 procent heeft aangegeven dat het net zo zwaar is als het opvoeden van een baby. Doreen Planta, ethologe en hondenexpert, geeft een aantal tips: “Als de pup voor het eerst buiten een plasje doet, kun je hem het beste daarvoor belonen. Durf een pup ook los te laten lopen op jonge leeftijd, zo leert ‘ie op jou te letten. En, hoe eerder je een pup leert om alleen te zijn, hoe makkelijker dit wordt als ‘ie ouder is.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Veel zorgen

Dat het aanschaffen van een puppy niet alleen maar rozengeur en maneschijn is, blijkt uit de cijfers van het onderzoek. Van de baasjes zegt 41 procent zich wel eens zorgen te maken over de opvoeding, 38 procent over de gezondheid van de pup en 37 procent over de omgang met andere honden. Hoewel de meeste mensen de komst van een pup als een verrijking zien, heeft 30 procent aangegeven dat ze de opvoeding bij een volgende hond anders aan zouden pakken of zelfs voor een volwassen hond of géén hond zouden kiezen.

Voorbereiding

Natuurlijk is elke pup anders, maar door je goed voor te bereiden op de komst van een kleine viervoeter, zul je voor minder verrassingen komen te staan. Het helpt om een hondenras te kiezen dat past binnen je gezin en bij jouw wensen. Let daarbij goed op de karaktereigenschappen van een hond, het ene ras is drukker dan het ander. Daarnaast kost het opvoeden van een puppy veel tijd en zijn ze een ster in het kapotmaken van je interieur. Als je hier rekening mee houdt en je je huis puppy-proof maakt, komt alles goed.

Bron: AniCura

Beeld: Getty Images

Ellen SmitsGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden