null Beeld

Bewezen: huisdieren verminderen stress én eenzaamheid

Het is natuurlijk ontzettend gezellig om een huisdier te hebben, maar daarnaast blijken de beestjes nog een andere positieve uitwerking te hebben. Huisdieren verminderen namelijk stress én helpen tegen eenzaamheid.

Je hoeft niet eens te vertellen dat er wat mis is; bij droevige lichaamstaal krijg je al een kopje of natte snuit tegen je aan.

Huisdieren verminderen eenzaamheid en stress

Vooral honden zijn echt de therapeuten onder de huisdieren. Zo kunnen ze lichaamstaal niet alleen lezen, maar ook nog begrijpen. En zien, horen en ruiken ze aan je gezichtsuitdrukking, stem en geur hoe jij je voelt. Bijzonder, hè? Ze weten dus precies wanneer jij wat hulp nodig hebt. En ook dat kunnen ze heel goed, zegt diergeneeskundig gedragsspecialist Valerie Jonckheer tegen nu NU.nl. Ze legt uit dat honden bijvoorbeeld kunnen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid stresshormonen in je lijf, en helpen bij het reguleren van je ademhaling. Ook bieden honden een luisterend oor, zónder je te beoordelen.

Oxytocine

Naast dat je stresshormonen dalen, zorgen huisdieren er ook voor dat je het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Door even te knuffelen na een drukke dag neemt je stress flink af en voel je je een stuk gelukkiger. En weet je wat nog mooier is? Je maakt je huisdier ook meteen een stuk gelukkiger als je hem of haar een aai geeft, zoals je hier kunt lezen.

Honden in therapie

Volgens Jonckheer worden honden door hun rustgevende, stressverlagende kwaliteiten dan ook vaak gebruikt in therapie. De honden bieden hierin steun aan slachtoffers of mensen met een trauma. Zo werden er al eerder honden ingezet na een schietpartij op een school in de Verenigde Staten en ook in verpleeghuizen bestaat er zoiets als een therapiehond.

Lees ook

Deze hondenrassen passen het best bij hoogsensitieve personen

Vaste rituelen

Daarnaast zorgen huisdieren ook voor bepaalde rituelen en vastigheid in je leven die niet met werk te maken hebben. Bijvoorbeeld het uitlaten van de hond. Dit soort vaste routines zorgen dat je stressniveau daalt. Daarnaast kom je hierdoor ook nog eens extra veel buiten, wat natuurlijk ook een gunstig effect heeft op je gemoedstoestand. En die dagelijkse extra beweging is ook nog goed voor je gezondheid. Ook kunnen deze rituelen ervoor zorgen dat je je weer nodig voelt. Je moet je huisdier verzorgen, waardoor het een leegte of gevoel van eenzaamheid opvult. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met een huisdier zich 36 procent minder eenzaam voelen dan mensen zonder huisdieren.

Lagere bloeddruk

Naast dat je huisdier ervan geniet om geaaid te worden, is het ook voor mensen erg gezond om te aaien. Het zorgt ervoor dat je zelf ook ontspant. Daarnaast nemen niet alleen de stresshormonen in je bloed af, maar ook je bloeddruk daalt. Net als je cholesterol, dat door het hebben van een huisdier lager zou zijn. Volgens een Amerikaans onderzoek met beurshandelaren zou het zelfs de kans op een hartinfarct verlagen. En uit een ander onderzoek blijkt dat de kans op een hartaanval elf procent lager is als je een huisdier hebt. Genoeg reden om dat beestje extra dankbaar te zijn.

Eenzaamheid bespreken met Margriet Belbuddy’s

Maar niet iedereen kan een huisdier nemen. Bijvoorbeeld doordat je hele dagen werkt, je door omstandigheden niet voor een beestje kan zorgen of het niet toegestaan is op de plek waar je woont. Als je eenzaam bent, is het in die situatie dan misschien vervelend om te lezen dat een huisdier je zou kunnen helpen. Gelukkig zijn huisdieren niet de enige manier om zo'n eenzaam gevoel wat te verlichten. Wat denk je bijvoorbeeld van een goed gesprek, met iemand die je begrijpt en een luisterend oor biedt? Ook jouw verhaal is natuurlijk een praatje waard!

Daarom zijn we de Margriet Belbuddy’s gestart. De hele maand oktober zitten onze Margriet Belbuddy’s klaar om naar je te luisteren wanneer je je eenzaam voelt, een luisterend oor nodig hebt of gewoon graag een praatje wilt maken. Waar je ook mee zit, onze Belbuddy’s zijn er voor je! Je kunt ze van maandag t/m vrijdag tussen 18.30 en 22.00 uur bereiken via 088 076 77 00.

De gebruikelijke belkosten van je telefoonprovider worden in rekening gebracht wanneer je de Margriet Belbuddy’s belt. Het gesprek met de Belbuddy’s is volledig anoniem.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NU.nl, AD, dokterdokter

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden