null Beeld

Bewezen: dít is de beste manier om met je kat te communiceren

Kattenbaasjes herkennen het waarschijnlijk maar al te goed: je fluistert en miauwt hele verhalen tegen je viervoeter. Maar nu blijkt dat je beter op een hele andere manier met je kat kunt communiceren, zodat het beestje je écht kan begrijpen.

Dat toont een onderzoek van de Universiteiten van Portsmouth en Sussex aan.

Britse studie

Om te onderzoeken of katten mensentaal of -gebaren kunnen begrijpen, deden onderzoekers van de Britse universiteiten van Portsmouth en Sussex onderzoek naar de beste communicatiemiddelen voor deze geliefde huisdieren. De studie werd gepubliceerd op 4 oktober en toont verrassende resultaten. Want niet praten, maar knipperen met je ógen blijkt de weg naar het hart van je kat te zijn.

Onderzoekstechniek

Al dat gemiauw en gepraat is hartstikke gezellig, maar als je echt tot je huisdier door wilt dringen kun je het best met je ogen knipperen. Voor het Britse experiment werd er op twee manieren getest: een groep participanten knipperden langzaam met hun ogen voor een groep van meer dan 40 katten, en een andere groep keek juist met een neutrale gezichtsuitdrukking naar de katten.

Katachtige glimlach

Over het algemeen bleek uit de studie dat mensen die langzaam knipperende en hun ogen dichtknepen en door hun wimpers keken, vriendelijker lijken voor hun katten. Bovendien voelden de katten zich meer op hun gemak bij het naderen van een persoon die langzaam knipperde, in vergelijking tot iemand met een meer neutrale gezichtsuitdrukking. Volgens de studie voelen katten zich meer aangetrokken tot deze gezichtsuitdrukkingen omdat ze een katachtige glimlach nabootsen, en katten knipperen langzaam met hun ogen om genegenheid en vertrouwen over te brengen.

Zo doe je het

Hoe je dit precies doet, legt Karen McComb professor psychologie aan de universiteit van Sussex uit. "Probeer je ogen te vernauwen zoals je zou doen bij een ontspannen glimlach, en sluit daarna je ogen voor een paar seconden. Je zult merken dat je kat op dezelfde manier reageert, waardoor je dus eigenlijk een soort gesprekje met je huisdier kunt voeren."

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Mamamia

Beeld | iStock

d

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden