Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ben jij een katten- of hondenmens? Dat zegt dít over je persoonlijkheid

Als het op huisdieren aankomt, kun je de meeste mensen indelen in twee types: je bent een ware hondenliefhebber of een echt kattenmens. En dat zegt meer over jou dan je misschien zou denken.

Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de persoonlijkheid van katten- en hondenliefhebbers.

Grote testgroep

Wetenschappers van de Universiteit van Austin in de Amerikaanse staat Texas deden onderzoek naar de verschillende karaktereigenschappen van zowel katten- als hondenliefhebbers. Hierin werden meer dan 45.000 personen gevraagd of het hondenmensen waren, kattenmensen of geen van beide. De testgroep moest vervolgens een vragenlijst invullen die psychologen vaak gebruiken om persoonlijkheden te bestuderen.

Katten- of hondenmens?

Hieruit bleek dat kattenmensen in het algemeen introvert en gevoelig zijn, terwijl hondenmensen zichzelf eerder als levendig en actief omschrijven. Ook bleek dat kattenmensen 12 procent meer neurotisch zijn dan hondenmensen. Bovendien waren hondenmensen 11 procent meer gewetensvol dan kattenmensen. Dit houdt in dat hondenbezitters vaak meer zelfdiscipline hebben, beter in staat zijn om hun taken te voltooien en naar prestatie streven. Kattenliefhebbers zijn daarentegen meer open en zijn vaak intellectueler en creatiever. Uit het onderzoek bleek ook dat kattenmensen vaker op zichzelf zijn en hondenmensen juist beter functioneren in groepen.

Wie lijkt op wie?

Onderzoeker Denise Guastello, universitair hoofddocent psychologie aan de Carroll University in Wisconsin, deed een soortgelijk onderzoek en kwam tot dezelfde conclusie als haar collega’s in Texas. Het is volgens haar onderzoek niet duidelijk of mensen op hun huisdier gaan lijken of dat ze de huisdieren selecteren op basis van hun persoonlijkheid. "Het is logisch dat een hond zorgt dat je actiever en socialer wordt. Met een hond moet je regelmatig naar buiten om hem uit te laten, waardoor je sneller met mensen gaat praten", zegt Guastello. “Wanneer je introvert bent en liever thuis een boek zit te lezen, ben je dus eerder geneigd om een kat te nemen. Katten worden vaak gezien als onafhankelijke dieren die zichzelf onderhouden en die voorzichtig zijn met anderen.”

Bron| Psychology Today, LiveScience

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden