null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Baasjes, opgelet: meer huisdieren slachtoffer van nieuw soort muizengif

Steeds meer huisdieren raken vergiftigd door een nieuw soort ratten- en muizengif. Dit verontrustende nieuws deelt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). 

Vooral honden zijn slachtoffer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Alfachloralose in muizengif

In een jaaroverzicht maakt het NVIC bekend dat er vorig jaar 35 meldingen waren van vergiftigde huisdieren. In 2017 waren dat er nog maar drie. Die schokkende stijging komt volgens de experts door een nieuw soort ratten- en muizengif. Hier zit namelijk de stof alfachloralose in, een bestrijdingsmiddel dat nog niet zo lang in Nederland wordt gebruikt.

Diepe slaap

Alfachloralose laat knaagdieren snel in een diepe slaap vallen, waarna ze overlijden door onderkoeling. De stof wordt steeds vaker gebruikt. Volgens het NVIC komt dit, omdat traditioneel ratten- en muizengif op basis van bloedverdunners verboden zijn voor particulier gebruik. Naast ratten en muizen, zijn vooral honden ermee in aanraking gekomen. En ook mensen lopen risico op vergiftiging. Bij inname kunnen epileptische aanvallen optreden en kun je zelfs in een coma terechtkomen.

Vergiftiging voorkomen

Een vergiftiging van je huisdier herken je aan onder meer braken, diarree, een afwijkende ademhaling en hartslag en veel kwijlen en schuimbekken. Bel in zo'n geval direct de dierenarts. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het NVIC pleit ervoor om bestrijdingsmiddelen met alfachloralose van de markt te halen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen? Let erop dat je het gif, als je het toch wilt gebruiken, op een plek plaatst waar huisdieren en kinderen niet bij komen. Zoek anders een alternatief om van ongedierte af te komen. De meest natuurlijke ratten- en muizenvanger? Een kat, natuurlijk - maar die moet je maar net willen.

Bron | UMC Utrecht, NVIC

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden