null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan déze symptomen herken je de ziekte van Weil bij je hond

De ziekte van Weil is een van hond op mens overdraagbare, besmettelijke ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. In Nederland komt deze ziekte gelukkig maar weinig voor omdat de dieren gevaccineerd worden. Toch is het wél verstandig om de symptomen te herkennen bij je viervoeter.

Hoewel de ziekte van Weil ernstig is, geneest de hond vaak weer volledig als er op tijd ingegrepen wordt.

Hond met de ziekte van Weil

De ziekte van Weil bij de hond ontstaat door een besmetting met een bepaalde bacterie, die valt in de groep ‘leptospirose’. Als je hond de ziekte opgelopen heeft, komt dat bijna altijd omdat hij of zij in aanraking geweest is met een wild dier. Ratten dragen de bacteriën bijvoorbeeld vaak bij zich, maar ook andere zoogdieren en knaagdieren kunnen ze verspreiden zonder zelf ziek te zijn. Honden besmetten zich doordat ze in direct óf indirect contact met een wild dier komen. Bijvoorbeeld omdat ze een kadaver eten of gebeten worden, maar ook wanneer ze drinken van of zwemmen in stilstaand water waar de urine van geïnfecteerde dieren in zit.

In Nederland komt de ziekte van Weil bij de hond de laatste jaren steeds minder voor, omdat de dieren vaak ingeënt zijn tegen de aandoening. Is je hond nog erg jong of krijgt ‘ie geen vaccinaties? Dan moet je wat meer oppassen. Sowieso is het verstandig om met je hond plekken te mijden waar veel ongedierte voorkomt, en hem of haar niet te laten drinken uit water waar veel ratten voorkomen. Als een hond de ziekte van Weil wel oploopt – dat kan in uitzonderlijke gevallen ook ná de vaccinatie – is het belangrijk dat er snel ingegrepen wordt.

Lees ook:

Zó herken je artrose bij je hond (en dit kun je eraan doen)

Symptomen

De symptomen van de ziekte van Weil bij een hond kunnen erg uiteen lopen. Welke klachten je viervoeter krijgt, hangt namelijk af van het type leptospirabacterie die de klachten veroorzaakt. Klachten die veel gezien worden, zijn:

  • Apathie en sufheid
  • Braken en diarree, soms met bloed
  • Hoge koorts
  • Veel drinken en plassen door nierfalen; in een latere fase kan zelfs de urineproductie juist helemaal stoppen
  • Neurologische afwijkingen
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Geelzucht

Herken je deze klachten bij jouw viervoeter? Dan is het verstandig meteen een afspraak te maken bij de dierenarts. Hoewel deze klachten ook bij veel andere aandoeningen passen naast de ziekte van Weil, is op tijd ingrijpen belangrijk voor de gezondheid van de hond.

Diagnose door bloedonderzoek

De ziekte van Weil kan bij de hond worden aangetoond met een bloedonderzoek. Daarbij wordt gekeken naar de antistoffen in het bloed van de hond tegen deze specifieke bacteriën. Soms is het lastig om op deze manier de diagnose te stellen, vooral omdat gevaccineerde dieren altijd antistoffen in hun bloed hebben. Daarom kan het zijn dat aanvullend urineonderzoek ook nodig is, al zijn de antistoffen in combinatie met de symptomen vaak voldoende om vast te stellen dat de hond deze bacterie in zijn lijf heeft.

Behandeling ziekte van Weil bij de hond

Het is van belang dat een hond met de ziekte van Weil snel een behandeling krijgt, om blijvende nier- en leverschade door de bacteriën te voorkomen. In alle gevallen krijgt het dier direct antibiotica om de infectie te bestrijden. Soms kan het nodig zijn meerdere kuren te volgen voor het echt volledig aanslaat. Daarnaast kiest de dierenarts er vaak voor om het dier op te nemen en een infuus te geven; dit om aantasting van de lever en nieren te beperken en de vochtbalans te herstellen. Ook worden symptomen behandeld, bijvoorbeeld met diarreeremmers en middelen tegen de misselijkheid. In hoeverre het de hond herstelt, hangt af van veel verschillende factoren en is daarom moeilijk te voorspellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medisch Centrum voor Dieren, Dierenkliniek Vondelpark

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden