null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

8x zó kun je een foute hondenfokker herkennen

Nog nooit zijn er zoveel honden verkocht als in de coronatijd. Veel mensen hebben nu eindelijk de tijd om een puppy op te voeden en zien dit als het perfecte moment. Maar handelaren en broodfokkers maken hier graag misbruik van: die willen snel geld verdienen aan verkeerd gefokte puppy's. Weet jij een foute hondenfokker te herkennen?

Foute hondenfokkers zijn namelijk lastig te onderscheiden van betrouwbare fokkers. De honden leven in verschrikkelijke omstandigheden, maar wanneer er mensen naar de pups komen kijken, worden deze naar een andere ruimte overgebracht. Hierdoor lijkt het alsof ze wél in een nette en schone omgeving leven.

Verwaarlozing

Eerder deze week werden er bijvoorbeeld meer dan veertig verwaarloosde honden – waarvan dertig puppy’s – gevonden in het Brabanste Maarheze. De honden waren te mager en leefden in vervuilde, kleine hokken. Veel van de honden hadden wormen. Ze zijn inmiddels overgebracht naar een opvang, waar ze verzorgd worden.

Probleem bij de koper

Helaas zijn er nog veel meer van dit soort fokkers in Nederland, en ze zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen om deze malafide hondenfokkers te stoppen. Het grootste probleem ligt namelijk bij de koper, legt de Dierenbescherming uit. Die willen graag voor een leuke prijs een puppy kopen en doen verder geen onderzoek. En daar gaat het fout.

Lees ook:

De 'uitvinder' van de labradoodle heeft spijt: 'Ik heb een monster gecreëerd'

Doe goed onderzoek

Wil je zelf binnenkort een puppy aanschaffen, let er dan goed op waar je dit doet. De Dierenbescherming heeft een checklist samengesteld waarmee je kunt bepalen of je met een malafide hondenfokker te maken hebt. Lijken er net te veel dingen niet te kloppen? Dan kun je beter op zoek gaan naar een goede, betrouwbare fokker.

Checklist foute hondenfokker herkennen:

  1. Als de advertentie geen duidelijke informatie en foto’s van het nestje en de ouders heeft, kun je beter verder zoeken.
  2. Google de naam of nickname en het e-mailadres en telefoonnummer van de handelaar. Zo vind je wellicht recensies en of er eerdere gedupeerde klanten zijn die hebben geklaagd.
  3. Foute handelaren hebben vaak géén handelsgeschiedenis op Marktplaats (maar wel geruime tijd een account) óf het wordt juist zichtbaar dat ze meerdere nesten tegelijk verhandelen. Beide zijn een teken dat het foute boel is.
  4. Kopieer en plak de advertentietekst in Google. Uit de resultaten zal blijken waar dezelfde tekst verder te vinden is, en of de handelaar dus meerdere nesten heeft.
  5. Neem altijd eerst per mail of schriftelijk contact op. Het geeft je nog even tijd om over je keuze na te denken en je hebt bewijs van contact, mocht je dat nodig hebben.
  6. Ga minimaal twee keer langs bij het nest voordat je een puppy mee naar huis neemt. Een goede fokker of handelaar gaat hiermee akkoord.
  7. Betaal nooit met contant geld, maar via je bankrekening. Op deze wijze heb je bewijs van aankoop en de correcte naam en adresgegevens.
  8. Neem alleen een hond die al gechipt is en geregistreerd staat op de naam van de fokker of handelaar.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RTL Nieuws, de Dierenbescherming

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden