Margriet logo
null Beeld

6x zó zorg je ervoor dat je puppy stopt met bijten

Iedereen met een puppy weet dat er achter die schattige, donkere ogen en pluizige vacht een klein monstertje schuilgaat dat letterlijk óveral zijn tanden in wil zetten. Je schoenen, je meubels en helaas ook in jou. Het hoort erbij, puppy’s bijten nu eenmaal graag. Maar geen zorgen: dit gedrag is af te leren.

Met een beetje geduld en acteerwerk kom je al heel ver.

Waarom bijten puppy’s?

Puppy’s zijn eigenlijk gewoon net baby’s: ze willen de wereld ontdekken en doen dit met hun tandjes. Bij kleine kinderen is er het gevaar dat ze alles in hun mond stoppen en met puppy’s is dit precies hetzelfde. Dit is hun manier van onderzoeken. Het enige nadeel is dat puppy’s een stel héle scherpe tandjes hebben, wat het meteen een stuk pijnlijker maakt wanneer ze zich op jouw handen storten. Een andere reden waarom honden bijten, is dat ze al op jonge leeftijd hun melktanden kwijtraken, en ze verlichten de pijn door op dingen te kauwen.

Spelen met andere puppy’s

Een belangrijk onderdeel van de socialisatie van je hond is het spelen met andere puppy’s. Als je geluk hebt, leert je hond hier het bijten voor een deel al af. Andere honden zullen het namelijk snel genoeg laten weten wanneer er te hard gebeten wordt, door hard te janken of keffen. Jouw puppy begrijpt dan de boodschap dat hij te ver is gegaan. En jij kunt hem dezelfde les leren.

Bijten afleren

Er zijn twee dingen die je nooit moet dan wanneer je puppy je bijt: slaan of schreeuwen. Zelfs geen kleine tik op de neus. Ze kunnen hier zo erg van schrikken dat het júist agressie of andere gedragsproblemen opwekt. Wanneer je gaat schreeuwen, kan je hond dit opvatten als een aanmoediging om nog wilder te gaan doen. Je kunt beter de volgende stappen volgen.

1. Geef aan dat het pijn doet

Wanneer je tanden voelt, geef dan je beste puppy-interpretatie en maak een hard jankend geluid om aan te geven dat het pijn doet (zelfs als het niet écht pijn doet). Probeer je hand niet weg te trekken, omdat je puppy dan niet door zal hebben dat hij iets fout doet. Kans is groot dat hij het dan gewoon nóg een keer gaat proberen. Probeer in plaats daarvan je hand helemaal slap en stil te houden, hoe lastig dit ook is.

2. Stop met spelen

Als de vorige tactiek niet werkt (probeer het minstens drie of vier keer), dan kun je kleine time-outs gaan houden. Wanneer je puppy bijt, jank dan even en stop vervolgens met spelen. Sta op, loop weg, en negeer je hond zo’n tien tot twintig seconden. Daarna kun je weer verder spelen.

3. Laat je puppy kalmeren

Als je puppy te opgewonden is van het spelen en je niet met rust laat, kan het helpen om hem tien tot twintig seconden alleen te laten in een afgesloten kamer. Ook kun je hem even in de bench zetten, maar pas hiermee wel op. Je puppy moet de bench niet als straf gaan zien, maar als een veilige plek waar hij tot rust kan komen.

4. Zorg voor wat lekkers

Soms willen puppy’s zelfs bijten wanneer je ze gewoon even rustig wilt aaien. In zulke gevallen is het handig om een snoepje of kauwstokje bij de hand te hebben. Voer die met de ene hand, terwijl je de puppy aait met je andere hand. Zo leren ze dat aaien iets fijns is, en een teken van goed gedrag.

5. Geef genoegspeeltjes

Zorg ervoor dat je genoeg speeltjes op voorraad hebt, waarvan je puppy weet dat hij daar wél in mag bijten (in plaats van bijvoorbeeld je schoen).

6. Beloon bij goed gedrag

Reageert je hond goed op alle bovenstaande trainingsmethodes? Dan verdient hij natuurlijk ook een beloning. Zo leert hij dat hij goed bezig is, en leert hij het verschil tussen ‘goed’ spelen (zonder tanden) en ‘fout’ spelen (met tanden).

Bron | Purewow.com

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden