Dit is waarom honden lang staren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

3x daarom kunnen honden je zo lang aanstaren

Alle hondenbaasjes zullen het vast wel herkennen: je trouwe viervoeter die met zijn of haar lieve oogjes minuten lang naar je zit te staren. Maar waarom staart de hond je eigenlijk zo lang aan?

Wanneer je hond je aanstaart, gaan er al gauw een aantal dingen door je hoofd: ben ik de hond vergeten eten te geven? Moet hij of zij nog uitgelaten worden? Heb ik niet genoeg aandacht gegeven? Wanneer dit allemaal niet het geval is, blijken er nog een aantal andere mogelijke redenen te zijn.

1. Schuldgevoel of schaamte

Honden weten het instinctief erg goed wanneer ze iets niet mogen doen, maar of ze daar ook echt naar luisteren, dat blijft de vraag. Is de regel bij jou thuis dat de hond absoluut niet op de bank mag? Dan weet je ook meteen dat het foute boel is als je de kamer inloopt en je hond je ineens heel lang aanstaart in een ietwat ongemakkelijke positie. De conclusie: je hond heeft op de bank gelegen.

Brutaal en uitgelaten het ene moment, om dan opeens te verstijven wanneer ze je horen binnenwandelen. Het ondeugende verandert plots in schuldgevoel.

2. Liefde of chemie

Als je hond je aankijkt met een lieflijke blik, dan mag hij of zij jou erg graag. Dit is ook bevestigd door hondengedragswetenschappers. Honden produceren het hormoon oxytocine in hun brein. Dit stofje heeft veel positieve effecten. Zo speelt het een rol in de onderdrukking van angst, het versterkt de band tussen kind en moeder en het zorgt ervoor dat wanneer je iemand aankijkt, je je veilig voelt. Bij honden én mensen.

In 2015 deden Japanse wetenschappers een onderzoek naar de rol van oxytocineproductie bij het staren tussen hond en mens. Wanneer hond en mens elkaar in de ogen kijken, vindt er een aanzienlijke verhoging in het oxytocinegehalte plaats, zowel bij de mens als bij de hond.

3. Oppassen

Wanneer je iets wilt pakken waar je hond het niet helemaal mee eens is, dan kan hij of zij een boze blik geven. Denk bijvoorbeeld aan het afpakken van een speeltje of een koekje. Met deze blik geeft je hond een waarschuwing af om niet dichterbij te komen. Soms kan deze blik ook omslaan in speelsheid, want dan maakt je hond er gewoon een spelletje van!

Bron | RTL Nieuws, Hondencentrum

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden