null Beeld

11x waarom een kat de ideale huisgenoot is

Sommige mensen zijn dol op honden, terwijl anderen sterk de voorkeur geven aan een kat. Behoor jij tot die laatste categorie? Dan kun jij je vast vinden in deze argumenten. 

1. Ze zijn goed met kinderen

Wist je dat katten en poezen een positieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van kinderen? Volgens care.com kunnen ze hen helpen bij het aanleren van sociale vaardigheden en het verwerken van traumatische ervaringen. Daarnaast zou opgroeien met een kat de kans op allergieën bij kinderen sterk verminderen.

2. Ze zijn goedkoper dan honden

Aan een kat als huisdier ben je stukken minder geld kwijt dan aan een hond. Katten hebben minder voedsel nodig, je hoeft er minder speelgoedjes voor te kopen, een riem is overbodig en je hoeft ook geen belasting te betalen (wat voor een hond wel verplicht is).

3. Ze nemen weinig ruimte in

Met een hond is (heel) klein wonen geen goed idee, maar bij een kat hoef je je daar geen zorgen om te maken. Katten hebben weinig ruimte nodig en zijn ook nog eens heel stil. Als je in een appartement woont, hoef je dus niet bang te zijn dat je huisdier de buren geluidsoverlast bezorgt. Daarnaast zitten huisbazen en verhuurders vaak niet te wachten op honden, terwijl katten eigenlijk altijd wel worden toegestaan.

4. Ze vragen weinig aandacht (en zorg)

Als je een drukke baan hebt, is een kat perfect. Poezen hebben niet zo veel tijd en aandacht nodig als honden. Ze hoeven niet te worden uitgelaten en kunnen prima de hele dag alleen zijn. Als je een dagje weggaat, hoef je geen oppas te regelen. Al met al scheelt dat flink wat gedoe.

5. Ze zijn lekker speels

Katten zijn net zo speels als honden, maar met één groot verschil: ze doen het subtieler. Waar een hond plompverloren op je schoot springt, geeft een kat kopjes.

6. Ze ruiken prettiger dan honden

Als je een voet zet in een huishouden met een hond, ruik je dat meteen. Honden hebben een typisch, volgens sommigen muf, geurtje om zich hangen heen dat overal in gaat zitten.

7. Je kunt ze zonder schuldgevoel thuislaten

Honden kunnen je zó zielig aankijken als je het pand verlaat dat je met een schuldgevoel de deur achter je dichttrekt. Bij een kat heb je hier geen last van: die vermaakt zich prima terwijl jij er niet bent. Het maakt je poes echt niet uit of je een uurtje of een hele dag wegblijft.

8. Ze zijn schoner

Katten zijn veel netter dan honden. Ze wassen zichzelf en zullen echt niet in de modder gaan rollen. Als je veel waarde hecht aan een schoon huis, is een kat je beste vriend.

9. Ze houden muizen weg

Wanneer je last hebt van muizen, weet je dat vallen en muizengif niet altijd even goed werken. Wil je er zeker van zijn dat muizen voorgoed wegblijven uit je huis, dan zit er maar één ding op: een kat kopen.

10. Ze zijn goed voor je gezondheid

Onderzoek toont aan dat katten je bloeddruk laag houden én de kans op een hartaanval sterk verkleinen. Ze zijn dus niet alleen heel lief en leuk, maar ook nog eens heel gezond gezelschap.

11. Ze leven (over het algemeen) lang

Het verliezen van een huisdier kan ontzettend verdrietig zijn. Daarom is het wel zo fijn om te weten dat katten over het algemeen zo'n tien tot twaalf jaar leven.

Bron | Good Housekeeping

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden