null Beeld Getty Images/500px Prime
Beeld Getty Images/500px Prime

10 signalen waaraan je kunt zien dat je hond gelukkig is

Soms zou je willen dat je hond kon praten... dat zou een stuk makkelijker zijn. Dan kun je 'm vragen of 'ie gelukkig is, en kan hij of zij het je vertellen wanneer er iets mis is. Gelukkig kun je aan een aantal signalen goed zien of je hond lekker in zijn vel zit of niet.

Hoe weet je of je hond gelukkig is?

Kun je de meeste van de signalen uit dit lijstje afstrepen? Dan zit het wel goed met je hond.

1. Hij groet je wanneer je thuiskomt

Als je hond je vol enthousiasme begroet wanneer je thuiskomt – al ben je uren of maar tien minuten weggeweest – dan is de kans groot dat hij blij is om je te zien. Kijkt je hond niet op of om wanneer je binnenstapt, terwijl hij dat eerst wel altijd deed? Dan is er misschien iets aan de hand.

2. Je mag op zijn buik kriebelen

Als honden zich op hun rug draaien en hun buik laten zien, dan is dat een teken dat ze je vertrouwen. Dit is namelijk een kwetsbare positie die ze in bedreigende situaties nooit zouden aannemen, tenzij ze willen laten zien dat ze onderdanig zijn.

3. Hij gedraagt zich (meestal)

Honden hebben een eigen persoonlijkheid en kunnen ook zo nu en dan een vervelende bui hebben, maar gelukkige honden zullen zich over het algemeen goed gedragen. Honden die meubels kapotmaken of op de vloer plassen zijn waarschijnlijk bang, hebben last van verlatingsangst of zitten niet lekker in hun vel.

4. Hij valt bij je in slaap

Als je hond tegen je aan of op schoot in slaap valt, dan is dit ook een teken dat hij zich op zijn gemak voelt en jou volledig vertrouwt. In roedels liggen honden ook tegen elkaar aan, omdat dit veilig voelt.

5. Hij leunt op je

Er is niets schattiger dan wanneer je hond tegen je aan leunt wanneer hij of zij bij je zit. Het is een duidelijk teken dat het beestje je nabijheid fijn vindt en met je wil knuffelen.

6. Hij zit vaak in de ‘speelpositie’

Honden die gelukkig zijn en zin hebben in een spelletje, nemen vaak een bepaalde houding aan. Hun bovenlichaam leunt op de grond, terwijl hun onderlichaam omhoog staat. Hun staart staat rechtop en kwispelt, hun oren staan naar voren en ze staren je strak aan. Dit is een duidelijke uitnodiging om te komen spelen.

7. Hij eet goed

Een hond die vol enthousiasme zijn voerbak induikt is vaak gezond, gelukkig en tevreden. Als hij weigert te eten of minder dan normaal eet, is dit vaak een teken dat er iets aan de hand is.

8. Hij houdt zijn kop schuin

Als je hond zijn kop schuin houdt terwijl je tegen hem praat, probeert hij hiermee aan te geven dat hij naar je luistert en het belangrijk vindt wat je te zeggen hebt. Honden begrijpen niet altijd wát je zegt, maar hun schuine koppie geeft aan dat ze het in ieder geval willen proberen.

9. Hij wordt blij van zijn riem

Staat jouw hond vol enthousiasme om je heen te springen wanneer je zijn riem tevoorschijn haalt? Dan zit hij waarschijnlijk lekker in z'n vel en heeft hij zin om erop uit te gaan. Een onzekere hond staat waarschijnlijk niet te springen van het idee van de grote, enge buitenwereld.

10. Hij krijgt ‘de zoomies’

Honden kunnen soms zo overlopen van blijdschap en enthousiasme dat die energie er op de een of andere manier uit moet. Het kan zijn dat ze dan ‘de zoomies’ krijgen: een soort aanval waarbij ze keihard rondjes door je huis of de tuin gaan rennen. De open bek, kwispelende staart en het geblaf zijn allemaal dingen waarmee je hond zijn blijdschap mee wil uiten.

Bron | Reader’s Digest

Beeld | Getty Images

Quirine BrouwerGetty Images/500px Prime

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden