header de affaire juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUMAflevering 9

Xander verandert opeens van onderwerp: ‘En je huwelijk, hoe loopt dat?’

Terwijl Nina en Xander herinneringen ophalen, stelt hij opeens een indringende vraag die de sfeer aan tafel meteen verandert.

Vorige week: Nina ontving een berichtje van haar ex Xander. Of ze eens een borrel met hem wil doen.

Vrijdagmiddag

“Gaan we aan de wijn?” Xander trekt vragend een wenkbrauw op.
Ik schud mijn hoofd. “Nee joh, dat is veel te vroeg voor mij. Doe maar gewoon een cappuccino.”
Ik kan sowieso maar een uurtje blijven. Ik wil zo even langs mijn ouders en thuis ligt nog een berg wasgoed te wachten. Ik zoek vast een tafeltje en volg hoe Xander de bestelling doet aan de bar. Hij oogt vertrouwd, de zenuwen die ik voelde toen ik hiernaartoe reed zijn meteen weggeëbd bij onze begroeting. En als mijn ex bij me aanschuift, rollen we vlot van het ene onderwerp in het andere. Net zoals vroeger. Xander vertelt over zijn vele reizen en de duikschool die hij startte in Thailand. Over de vrouw die hij daar ontmoette en hun pijnlijke scheiding van vorig jaar. Over Brigitte begint hij niet en ik informeer er ook niet naar. Xander luistert aandachtig als ook ik over mijn leven vertel en vraagt geregeld door. Oprechte belangstelling was altijd al zijn charme en ik merk dat hij niets is veranderd.

Aardige man

Terwijl we herinneringen ophalen aan onze studietijd bestudeer ik zijn gezicht. Het gezicht waar ik ooit maar geen genoeg van kon krijgen.
Dan verandert Xander opeens van onderwerp: “En je huwelijk, hoe loopt dat? Thijs lijkt me een aardige man.”
Waarom voelt het opeens alsof ik examen moet doen? “Klopt ja, hij is heel aardig.” Ik heb meteen spijt van mijn woorden. Aardig; dat zeg je toch niet over je eigen man? “En lief, betrokken,” gooi ik er nog wat dooddoeners in. “Weet hij dat wij hebben afgesproken?” Xander kijkt me doordringend aan. “Natuurlijk,” zeg ik net iets te vlug. En omdat ik voel dat Xander als vanouds door me heen kijkt, biecht ik op: “Ik had gehoopt dat hij een beetje jaloers zou worden. Maar nee hoor. Hij wenste me gewoon veel plezier.” Ik kijk Xander ongemakkelijk aan. “Terwijl ik in onze eerste jaren verschrikkelijk jaloers was. Ik heb slapeloze nachten gehad om zijn ex-vrouw.”
“O ja?” wil Xander weten. “Ik ken jou helemaal niet als jaloers.”

Tranen over m'n wangen

“Rebecca had Thijs nog maar net verlaten,” leg ik uit. “Ergens dacht ik dat ik tweede keus was.” Een zwaar gevoel overvalt me en ik forceer een glimlach. “Nu niet meer hoor. Ben je gek, na al die jaren. Hoewel...” Ik trek mijn gezicht tot een grimas. “Hij noemt haar nog altijd Becky. Becky!” Ik spreek de naam zó aanstellerig uit, dat Xander in de lach schiet. Ik doe met hem mee. Ik moet zó hard lachen, dat de tranen over mijn wangen stromen. Tot ze opeens overgaan in echte tranen. Hè, wat stom. Wat zitten mijn emoties toch hoog de laatste tijd. Wat is er toch met me aan de hand?

Xander grijpt naar een servetje. “Ach Nina toch, hier.” Hij legt zijn hand op de mijne. “Ik ga wijn halen. Ook voor jou. En luister. Een man die jou niet op waarde schat, die maakt een heel domme fout. En ík kan het weten.”

Volgende week: Nina gaat met haar stiefdochter Evi een dagje naar de sauna. Ze praten over verliefd worden. En dan stelt Evi Nina opeens een indringende vraag.

Over Nina

Nina (51), redactiemedewerker, woont samen met Thijs (53), stiefdochter Evi (24), zonen Ruben (16) en Kaj (13) en hun cyperse kater Harrie (2). Ze is nog altijd dol op Thijs. Toch wordt ze verliefd op iemand anders. En dat zet haar leven op scherp.

Ninaredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden