Header De affaire NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUMAflevering 37

‘Wat heb ik mezelf voor lul gezet,’ herhaalt Thijs monotoon

Nina probeert Thijs ervan te overtuigen dat haar affaire niet zozeer met hem te maken had, maar met haar onvrede met zichzelf.

Vorige week: Nina ligt toch weer in bed bij Daniël. Een hele middag en avond. Als ze euforisch thuiskomt, wordt ze verrast door Thijs: ze gaan de volgende dag naar Rome.

Dinsdagnacht, tien maanden later

“Onze Rometrip kwam voor jou dus op een totaal absurd moment?” Thijs’ hals zit vol rode vlekken. Hij lijkt niet eens meer de energie te hebben om boos te worden. “En ik mij maar in bochten wringen. Al ging dat vrij regelen op je werk heel gemakkelijk.” Zijn schampere lach klinkt als een kuch. “Je collega’s vonden m’n verrassing zó schattig. Wat heb ik mezelf voor lul gezet.”

Het lukt me niet om iets zeggen. Ik voel me moe, doodmoe. Hoe lang zitten we hier nu al te praten, in onze slaapkamer? Drie, vier uur? Het moet al bijna ochtend zijn. Mensen die hun ontrouw opbiechten houden vaak nog van alles achter, las ik pas en ik snap heel goed waarom. Liever dan door deze hel gaan, zou ik de boel met halve waarheden sussen. Mezelf oprollen, als een kat, slapen, slapen en pas over een jaar weer wakker worden. Maar dit moet, het móet. Door te blijven liegen, zelfs nadat de affaire is uitgekomen, maak je alles alleen maar erger, stond er ook.

Woedeaanval

Mijn lijf trilt nog na van de woedeaanval van Thijs van zojuist, toen hij veronderstelde dat mijn ex en maatje Xander, die ook Thijs als vriend is gaan zien, allang op de hoogte was van mijn vreemdgaan. Het was moeilijk hem tot bedaren te brengen en mijn bekentenis dat ik al volop in mijn verhouding met Daniël zat toen wij naar Rome gingen, slaat hem volledig uit het veld.

“Wat heb ik mezelf voor lul gezet,” herhaalt hij monotoon. Ik pak zijn hand, die ijskoud aanvoelt. “Nee, helemaal niet, het was ontzettend lief.”

“Maar totaal zinloos: je was helemaal op me uitgekeken.” Ik schrik ervan hoe mijn verhaal kennelijk is overgekomen. “Nou ja, dat maakte ik mezelf misschien wijs,” zeg ik, terwijl ik over mijn woorden struikel. “Maar ik was natuurlijk gewoon mijn eigen bedrog aan het goedpraten. En…” Ik reik naar het onderste laadje van mijn nachtkastje. “Door dit boek - kijk - snap ik het allemaal veel beter. Ik was jóu niet zat, maar mezelf.”

Mijn bijbel

Thijs kijkt me bevreemd gaan. Ik leg het boek in zijn schoot. “Deze psychotherapeut, Esther Perel, legt het allemaal heel goed uit. Vreemdgaan doen mensen niet zozeer omdat ze een andere partner zoeken, maar omdat ze snakken naar een andere versie van zichzelf. Ik was mijn eigen rol hier thuis zó zat.”

Ik houd mijn adem in. Dit boek is mijn bijbel, het heeft me er de afgelopen maanden doorheen gesleept. Alleen door dit boek kon ik iets van mezelf begrijpen, van mijn verwarring, mijn tegenstrijdige gevoelens en mijn afschuwelijke gedrag. Ik verslond het hier in bed, naast Thijs, een zoveelste uiting van mijn dubbelleven zonder dat Thijs er acht op sloeg, wel gewend aan het psychologische voer dat ik meebreng van mijn werk. “Esther zegt dat…”

Ík wist me in te houden

“Ja hoor, lekker makkelijk,” neemt Thijs het over. Weer die kuch. “Al dat psychologisch gezwets om het goed te praten, houd nou toch op. Denk je soms dat ik mijn leven altijd zo perfect vind? Maar toen met Lorinde wist ik me anders wel in te houden!”

Mijn hoofd schiet opzij, ik voel me door het bed heen zakken. Lorinde, die leuke oud-collega van hem? Wat heeft zij hier opeens mee te maken? Thijs’ kaken zijn strak gespannen, zijn ogen ijskoud. “Denk je nou echt dat ík nooit verliefd op iemand anders ben geweest?”

Volgende week: Vliegt Nina met Thijs naar Rome. Lukt het haar om normaal te doen?

Over Nina

Nina (51), redactiemedewerker, woont samen met Thijs (53), stiefdochter Evi (24), zonen Ruben (16) en Kaj (13) en hun cyperse kater Harrie (2). Ze is nog altijd dol op Thijs. Toch wordt ze verliefd op iemand anders. En dat zet haar leven op scherp.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

NinaRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden