Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Misschien moet ik het per 1 januari écht uitmaken. Een frisse start en zo?

Vorige week: Na een middag bij Daniël gaat Nina langs bij haar vriendin Lieke. Daar vertelt ze dat ze haar affaire verbroken heeft.

Vrijdag

“Ga jij zwemmen? Nu, buiten?” Kaj smeert een dikke laag pindakaas op zijn brood en draait naar zijn vader. “Ze is echt compleet loco.” Thijs haalt meewarig zijn schouders op. Ruben staart dromerig naar het keukenraam.

“Lieke doet het anders elke week,” verdedig ik me. “Je krijgt er bakken energie van, zegt ze.” Stiekem vind ook ik het waanzin, een duik in de plas in deze vrieskou, toch ben ik meegegaan in Liekes voorstel iets geks te doen om mijn liefdesverdriet te boven te komen. Lieke moest eens weten dat ik helemaal geen liefdesverdriet heb. Of nou ja, wél, maar dan om haar. Omdat ik nu ook haar voorgelogen heb.

In het complot

Ik wist al snel, nadat ik in het park mijn hart bij haar uitstortte over mijn affaire: dit had ik nóóit mogen vertellen. Want toen ik ’s middags bij haar op de thee kwam, stonden haar ogen dof en ze kauwde gestrest op haar haarpunten. Ik snapte meteen waarom. Als er iemand recht door zee is, is het Lieke wel. Nu moest ook zij iets verzwijgen voor haar man, een van Thijs’ beste vrienden. Huichelen, als ze bij ons over de vloer kwam. En als alles uit zou komen, zou ook zíj in het complot zitten. Nee, dat kon gewoon niet.

Dus ik spelde haar op de mouw dat ik het had uitgemaakt. Tot mijn schrik ging me dat vrij makkelijk af, al voelde ik me de Pinoccio van het jaar.

Als ik de bel hoor, sla ik snel mijn koffie achterover. De wangen van mijn beste vriendin zijn rood van de kou. “Zo leuk dat je meegaat! Echt, het geeft zo’n boost, geloof me maar. En heel kort in het water is genoeg hè, de eerste keer.” Onderweg naar de plas, nog lekker warm in de auto, luister ik naar haar vertrouwde geklets. De wereld is bedekt met rijp, de zon kleurt de hemel paars.

Wat zou Lieke zeggen als ze wist dat mijn minnaar, over wie ik jokte dat ik hem ken via mijn werk, onze aantrekkelijke hardlooptrainer is die we elke maandag zien? Lieke grapte nota bene een keer dat ze best eens naast hem wakker wilde worden. Zou ze me vergeven als het ooit uitkomt?

Een frisse start

Eén ding weet ik zeker: deze nieuwe leugens zijn een extra reden om na te denken over hoe het nou verder moet met Daniël. Het is bijna nieuwjaar: misschien moet ik het per 1 januari écht uitmaken, een frisse start en zo? Mijn maag draait zich om; het staat me nog helder bij hoe afschuwelijk ik me voelde toen we laatst een maand geen contact hadden.

Nu eerst deze helse duik. Rillend sta ik op het kleine strandje van de plas naar Lieke te kijken, die zich in no time uitkleedt. “Kom op,” roept ze, met witte melkbenen. “Niet aarzelen, gewoon dóen.” Ze trekt ook haar trui en T-shirt uit en rent in badpak het water in. Vol weerzin begin ik mijn laarzen uit te trekken. Ga ik dit écht doen?

Op het moment dat ik in mijn bikini sta, van top tot teen bedekt met kippenvel, zie ik iemand naderen in een blauw trainingspak. Het is een man, hij heeft wat van Daniël. Ik knipper even, dan sla ik mijn hand voor mijn mond. O nee, het is Daniël. Ik was helemaal vergeten dat deze plas op zijn vaste hardlooproute ligt. Als hij maar niet naar ons toe komt en Lieke doorheeft dat ik heb gelogen.

Volgende week: vraagt Nina zich af wat het betekent dat Daniël zo goed toneel kan spelen.

Over Nina

Nina (51), redactiemedewerker, woont samen met Thijs (53), stiefdochter Evi (24), zonen Ruben (16) en Kaj (13) en hun cyperse kater Harrie (2). Ze is nog altijd dol op Thijs. Toch wordt ze verliefd op iemand anders. En dat zet haar leven op scherp.

NinaRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden