Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUMAflevering 59

‘Is er ook geen contact meer via de app?’ Lieke lijkt wel een pitbull

Nina’s vriendin Lieke komt bij haar lunchen. Ze blijft maar vragen stellen over de man op wie ze zo verliefd was.

Vorige week: Bij een etentje dat Nina organiseerde, zaten Lieke en Xander geheimzinnig te smoezen. Ze hadden het toch niet over haar?

Donderdagochtend

‘Yes, doe ik. Komt allemaal goed!’ Vrolijk zwaai ik mijn collega’s gedag. Dan verbreek ik de videoverbinding en kreun. Nee hè, ook dat nog. Ik heb al zo’n lange to-dolijst. Maar ja, dan had ik er gisteren maar niet tussenuit moeten glippen om Daniël te zien. Al was elke minuut van goud. We deden het staand tegen de muur van zijn woonkamer, te opgewonden om de trap naar zijn bed op te gaan. Als ik eraan denk hoe hij me vastgreep in mijn haar, zoemt het in mijn onderbuik.

Ik tast naar mijn mobiel. Heeft hij alweer geappt? Niks van Daniël, wel van Lieke. ‘Werk jij ook thuis vandaag? Zullen we samen lunchen?’

Ik zuig mijn onderlip naar binnen. Geen tijd, geen zin, toch moet ik maar ja zeggen. Het is zit me dwars hoe ze zaterdag met Xander zat te smoezen. Hoewel ze denkt dat mijn affaire voorbij is, weet ze veel te veel. Als ze iets tegen hem heeft losgelaten, vergeef ik haar dat nooit. ‘Is goed. Kom je om één uur bij mij?’ tik ik terug. Dan ga ik zuchtend aan het werk.

Zo afwezig

Twee uur later ren ik naar beneden om een salade te maken. Stipt op tijd zet Lieke haar opvallende omafiets met gekleurde bloemenslingers voor ons huis. “Fijn je te zien,” zegt ze, als ik opendoe. Ik heb je al zo’n tijd niet echt gesproken.”

Ze geeft me zo’n hartelijke knuffel dat mijn ogen beginnen te prikken. Ook ik mis ons diepe contact, toch ga ik haar het liefst uit de weg, bang dat ik door de mand val met mijn leugens.

Tijdens de lunch praten we veilig over werk en over onze kinderen. Ik vraag me net af hoe ik een bruggetje naar Xander kan verzinnen, als Lieke zich vooroverbuigt, haar voorhoofd in een diepe frons getrokken.

“Ik maak me zorgen om je,” zegt ze onomwonden. “Je bent zo afwezig en in jezelf gekeerd. Je wordt ook veel te mager.” Mager? Wat een onzin, ik ben gewoon mooi slank. “Je ingevallen gezicht maakt je er niet jonger op.” Au! Is dit nou nodig? “Xander vond ook dat je er slecht uitzag,” vervolgt mijn vriendin onverbiddelijk. “Hij denkt dat er meer aan de hand is dan dat je je zorgen maakt om Thijs en zijn werk. Natuurlijk heb ik gezegd dat er volgens mij niets anders speelt. Maar ook ik vraag me hoe het nu écht met je gaat.”

Slippertje

Ik sta op en zet onze borden weg. “Er speelt gewoon zoveel,” zeg ik ontwijkend. “En ja, oké, natuurlijk baal ik nog van het slippertje dat ik heb gemaakt.” Het heeft geen zin de fluorescerend roze olifant in de kamer niet te benoemen. “Maar joh, dat is voorbij en ik ben er al bijna overheen.” Ik trek de koelkast open, al heb ik daar niets te zoeken. “Werk je nog samen met die man op wie je zo verliefd was?” Lieke’s ogen priemen in mijn rug. Dat is waar ook, ik had haar verteld dat om een collega ging. Ik verschuif wat bakjes heen en weer. “Nee joh, hij is overgeplaatst, dat heb ik toch gezegd?”

Ik sla de koelkast zo hard dicht dat een foto van Thijs en mij, die erop hangt, op de grond valt. “Ik moet weer verder, ik heb echt een heel drukke dag.” “Is er ook geen contact meer via de app?” Lieke lijkt wel een pitbull. “Hoe heette hij trouwens ook alweer?”

Het bloed schiet naar mijn wangen. Shit, wat had ik ook alweer gezegd? “D-david,” stotter ik, op goed geluk. “Welnee, ik heb hem al weken geblokkeerd.”

“Vorige maand heette hij nog Walter. Houd toch op met die lariekoek. Ik weet toch allang dat je liegt?”

Volgende week: Beseft Nina dat Lieke haar geweten, haar spiegel is. Maar durft ze het wel aan om daar in te kijken?

Wat voorafging

Een jaar geleden werd redactiemedewerker Nina (51) verliefd op haar hardlooptrainer Daniël. Ze verzette zich daar lang tegen, ze wilde haar man Thijs (53) – met wie ze nog best gelukkig is – absoluut niet bedriegen. Stapje bij beetje ging ze toch over de grens. Nu zit ze in een geheime en ingewikkelde knipperlichtrelatie met Daniël (49), waar alleen haar vroegere buurvrouw Brigitte van weet. Zelfs tegen haar beste vriendin Lieke, en haar ex Xander liegt ze erover. Ondertussen spelen er ook andere dingen in Nina’s leven: haar oudste zoon Ruben (16) worstelt met zijn gevoelens voor de non-binaire Sam, haar jongste, Kaj (13), is steeds meer aan het puberen en op het werk van Thijs zijn grote problemen ontstaan. En dan zijn er nog Evi (24), Nina’s stiefdochter en pluizenbol Harrie, een witte kater.

Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in de Digitale Margriet staat? Klik hier.

NinaRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden