null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Zou je je (volwassen) kind weer in huis nemen?

Voor veel studenten is het in de huidige woningmarkt moeilijk om na hun studie een woning te vinden. Zou jij ervoor openstaan om je (volwassen) kind weer in huis te nemen?

null Beeld

Lezeres Dimmy de Graaf

“Tuurlijk. Het vraagt alleen wel wat aanpassingsvermogen als ze al op zichzelf hebben gewoond; je behandelt elkaar voortaan als huisgenoten, dus vooral niet gaan ‘moederen’. Maar ondertussen wel soms lekker vertroetelen.”

Lezeres Greet Van de Woord

“Ik denk dat iedereen dit in principe wil doen. Er is echter een probleem: wanneer je kind werkt, word jij gekort op je uitkering, omdat je dan wordt aangemerkt als samenwonend. Het maakt dan niet uit dat er geen betaalbare woningen te krijgen zijn of dat je kind mantelzorger voor je is. De overheid zou hier eens vanaf moeten stappen.”

Lezeres Jacqueline Plug-Koster

“Mijn kinderen van 24 en 27 wonen nog steeds thuis. Gezien de huidige situatie op de woningmarkt zal dat wel even zo blijven. Ik gun ze een eigen plekje hoor, maar ze blijven thuis ook altijd welkom.”

Lezeres Gertie Dalm

“Dat heb ik destijds gedaan. Nu heeft hij inmiddels zelf een woning gekocht.”

Familiepsycholoog Dave Niks aan RTL Nieuws

“Spreek duidelijk met elkaar af wat je van elkaar verwacht. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes en rituelen. Als je kind terugkeert en vrienden en vriendinnen uitnodigt, tot laat herrie maakt en de koelkast plundert, kan dat tot grote irritaties leiden. En andersom net zo. Het is dus aanpassen van twee kanten.”

Lezeres Claudia Toebes

“Eerlijk gezegd liever niet. Het is voor een kind ook lastig om weer thuis te moeten wonen. Vergt voor beide partijen veel aanpassing.”

Lezeres Irma van Tienen

“Natuurlijk, de deur staat altijd open voor mijn kinderen. Hoe oud ze ook zijn.”

null Beeld
  • In 2020 woonden ruim 900.000 20- tot 35-jarigen thuis en dat aantal neemt door de krapte op de woningmarkt toe. Mannen wonen gemiddeld langer bij hun ouders dan vrouwen.
  • Jongvolwassenen die na hun studententijd, ontslag, mislukt samenwonen of bijvoorbeeld een scheiding tijdelijk terugkeren naar hun ouderlijk huis, worden boomerang­kinderen genoemd.
  • Ongeveer een kwart van alle kinderen die uit huis gaan keert binnen vijf jaar weer naar huis terug.
  • 87% van onze lezeressen zouden hun kind weer in huis nemen. 63% vraagt dan wel kostgeld.

    Bronnen: AD, CBS.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden