Header Puberperikelen NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Zit je daar als ouders in de hitte te wachten totdat de puber eíndelijk een keer wakker is

Als je eenmaal op vakantie bent met pubers, krijg je spontaan heimwee naar de tijd dat ze nog zo lief klein en overal voor in waren. Weet ook Henrike.

Op vakantie met pubers is, zeg maar... anders. Laten we het daarop houden. Waar ze als kleintjes alles leuk vonden en stuiterend van opwinding en blijheid ’s morgens hun bedjes uitsprongen zodra de zon naar binnen scheen, zijn pubers rond elf uur nog niet wakker. Al drijft ieder ander mens zijn bed uit van de hitte, pubers blijven liggen. “Ja duh het is va-kán-tie!”

Dus zit je daar als ouders op het terras van je huisje, tent of appartement in de hitte te wachten totdat de puber eíndelijk een keer wakker is. Vaak heb je dan al broodjes gehaald in het dorpje plus de waslijst aan boodschappen die ze je de avond ervoor heeft doorgegeven. Na de hoop te hebben op gegeven, vertrekken man en ik zonder puber naar het strand om een rustig plekje aan zee te scoren.

Mevrouw komt op haar dooie gemakje uiteindelijk om een uur of één onze kant op slenteren, natuurlijk met haar onafscheidelijke telefoon. En vraagt doodleuk of we ‘voor haar ook meteen een ijskoffie kunnen bestellen’.

Eerder opstaan, dat is een dingetje

Vakantie met pubers; het blijft schipperen. Zij willen het liefst de helft van de dag binnen op hun telefoon zitten (‘als er geen wifi is, ga ik niet mee!’) en daarnaast een beetje aan het zwembad of aan zee liggen. Jij wilt ook wat van de omgeving zien. Dus er zijn dagen dat mevrouw eerder op moet staan. Dat is een dingetje. Het levert een humeurtje op waar ze de rest van de dag in blijft hangen.

Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen, is het een en al gemopper. ‘Is dit het nou?’ ‘Waarom zijn we hier?’ ‘Waar zijn de winkeltjes?’ ‘En kunnen we niet ergens zitten op een terrasje?’ Want ze heeft honger. Hoe komt het dat puber ALTIJD honger hebben?! Zelfs als ze net hebben gegeten?! En zelf iets bestellen, ho maar. Dat durft ze niet. Wat léren ze tegenwoordig op school dat zelfs een eenvoudig boordje bestellen al een opgave is?

's Avonds zijn ze op hun best

Maar goed, hebben pubers eenmaal gegeten dan zijn ze supergezellig. ’s Avonds zijn ze sowieso meestal op hun best. Onvermoeibaar willen ze door straatjes slenteren, op terrasjes zitten en mocktails drinken. En ondertussen tiktoks en instagramfoto’s maken. Want dat is natuurlijk heel belangrijk. En dan vooral op plaatsen die instagrammable zijn. (Laatst in Parijs wanhopig geprobeerd een plekje te bemachtigen in zo’n hotspot: bleek dat je dat al drie maanden van tevoren had moeten reserveren…)

En zo’n instagramfoto maak je niet zomaar. Zo’n foto is vooral heel erg geposeerd en met filters. Het kan alleen met dát licht, op die plek, lachen is uit den boze en NOOIT zomaar van voren, maar en profile (van de zijkant). En er moeten zeker dertig foto’s worden genomen voordat er eentje bij zit die goed is.

Ik kan met weemoed kijken naar foto’s van dat schattig meisje met krulletjes die zo snoezig op de foto ging met kleine poesjes, in haar lieve badpakje in de zee of die (mind you!) met mij knuffelend op de foto ging. Ach ja, das war einmal.

Henrike KoopmanRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden