MT26 M26 Gesprek vd dag Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Wil je meer uren werken?

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst genoeg leraren zijn en genoeg zorgpersoneel en defensiepersoneel, moeten de werkenden nu meer uren gaan maken. Zo luidt het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan het kabinet. Goed idee?

Joan Commandeur-Pieters

“Misschien moeten ze meer mensen aannemen, bijvoorbeeld 55-plussers. Daar staan er veel van aan de zijlijn terwijl ze graag willen werken.”

Sonja Hubregtse

“Ze zouden meer parttime banen moeten creëren, alles is tegenwoordig 32-40 uur.”

SER-kroonlid en hoogleraar Economie Bas ter Weel op NOS

“Nederland kent bovengemiddeld veel deeltijdwerkers. Voor hen is het financieel vaak onaantrekkelijk om meer uren te werken. Ook voor jonge ouders zijn er praktische belemmeringen. Je kunt volgens mij bijna nergens in Nederland je kind om zeven uur afleveren en om vijf uur weer ophalen.”

Jose Kolkman-Wijen

“Werkgevers hebben flexibel werken te belangrijk gemaakt. Mensen voelen zich dan niet meer betrokken bij een bedrijf en voelen er ook niets meer voor om meer te werken. De huur- en zorgtoeslag zorgen er ook voor dat meer werken niet uitdagend is.”

Hildegard van den Heuvel

“Ik ben net van vier naar drie dagen per week gegaan. Dit geeft mij meer rust in mijn hoofd en lijf. Zo kan ik de laatste jaren tot mijn pensioen nog wel redden. Dus nee, meer wil ik niet.”

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op NOS

“De krapte op de arbeidsmarkt is inderdaad een groot probleem. We gaan met werkgevers en het kabinet aan de slag om mensen meer uren te laten werken.”

Marion Steigerwald van Baal

“In de zorg worden bijna geen fulltime contracten afgegeven. Ik werk zelf wel fulltime binnen de GGZ (36 uur) en dat is best pittig.”

Marlene Bette

“Ik werk al fulltime. Ik wil echt niet nog meer uren erbij.”

MT26 M26 Gesprek vd dag Beeld
  • De krapte op de arbeidsmarkt is terug te zien in verschillende sectoren. verbouwingen duren langer, winkels sluiten eerder de deuren omdat er geen mankracht is, evenementen worden afgeblazen vanwege het tekort aan beveiligers en op Schiphol nemen de wachttijden toe door een gebrek aan personeel.
  • Er zijn op dit moment in Nederland 1,3 miljoen mensen die meer uren willen werken of werkloos zijn.
  • Er stond in het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal van 451.000 vacatures open, terwijl het aantal werklozen daalde tot 338.000.
  • Per 100 werklozen zijn er nu 133 vacatures.

    Bronnen CBS, NOS, NRC, nu.nl
RedactieRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden