MT40 Gesprek M40 Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Waar bespaar je op?

Het leven wordt alsmaar duurder en veel mensen moeten echt goed op hun uitgaven letten. Lukt het je nog om rond te komen en wat doe je nu om extra te besparen?

Lezeres Marina de Bruijn

“We letten op het energieverbruik, staan minder lang onder de douche en doen onze boodschappen zo goedkoop mogelijk. Met de besparingen komen wij – een gezin van vier met modaal inkomen - net uit, maar het houdt niet over.”

Lezeres Mariëtte Schellekens

“Ik ben alleen en red mij wel. Ik kijk altijd naar aanbiedingen en huismerken. Per maand weet ik wat ik mag en kan uitgeven, daar wil ik niet overheen.”

Lezeres Masja Op ’t Veld

“Het is opeens meerdere dagen per week kliekjesdag. En van al het snij-afval van groenten trek ik nu bouillon om in te vriezen. Dat wordt lekker veel soep eten zodra het kouder wordt.”

Lezeres Hildegard van den Heuvel

“We komen gelukkig nog redelijk rond. Toch letten we op de kleintjes en kopen bijvoorbeeld in plaats van 500 gram Griekse yoghurt de verpakking van een kilo. Dat is uiteindelijk voordeliger.”

null Beeld

Lezeres Annet Duits

“Geen vlees meer eten en wat meer groenten uit eigen tuin.”

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart bij BNR

“De middeninkomensgroep geeft aan in het dagelijks leven al lastig rond te kunnen komen. Ze worden nu al een tijdje geconfronteerd met de gestegen energieprijs en moeten echt gaan puzzelen en bezuinigen om hun financiën rond te kunnen krijgen.”

Bert Colijn, econoom bij ING in het AD

“De gas- en elektriciteits­prijzen blijven maar stijgen. We hebben de piek in inflatie nog niet bereikt, vrees ik.”

Lezeres Alice Derksen

“Niet meer naar het theater en uit eten wordt echt een zeld­zamer uitje.”

null Beeld
  • Van de Nederlandse huishoudens komt ruim 33% (zeer) moeilijk rond.
  • In juli gaf 60% van de Nederlanders met een modaal (€ 38.000 bruto per jaar) of dubbelmodaal inkomen aan beter op zijn uitgaven te letten. Een maand eerder was dat 45%.
  • Eén op de vijf huishoudens heeft minder dan € 1.000 spaargeld.
  • Gemiddeld daalt de koopkracht voor burgers dit jaar 6,8%.
  • De inflatie kwam in juli voor het eerst sinds 1975 boven de 10% uit. Onder andere de prijzen van voedingsmiddelen zijn fors opgelopen. Meer dan 12% duurder dan een jaar eerder.

    Bronnen: Nibud, Trouw, CPB, Hart van Nederland.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden