MT27 Zijn van  Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Voorheen was hij een beetje teleurgesteld in de liefde, maar wij zijn echt een goede match’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: directeur (van het porseleinbedrijf Ninaber van Eyben BV) Hester Ninaber van Eyben (61), echtgenote van Golden Earring- (tegenwoordig Sloper-) drummer Cesar Zuiderwijk (73).

“Net als Cees ben ik Hagenees in hart en nieren. In het centrum van Den Haag runden mijn ouders het porseleinfamiliebedrijf dat door mijn opa is opgericht. Hoewel ik al jong op zaterdag in de winkel hielp, was het totaal niet mijn intentie om later tot het bedrijf toe te treden. Ik werd fysiotherapeut. Al op mijn 25ste besloot ik daarmee te stoppen: ik wilde de wereld zien en reizen. Nadat mijn vader mij bij terugkomst op Schiphol kwam ophalen, zei hij dat ze in de zaak dringend verlegen zaten om een paar extra handen. Ik beloofde ze tijdelijk uit de brand te helpen, maar ik ben nooit meer weggegaan. Mede dankzij mijn broer die als handelsagent veel bereikte, hebben we er een prachtig bedrijf van gemaakt. Cees kwam weleens bij ons in de winkel. Ik heb hem ooit stoelen verkocht waar we nu nog steeds plezier van hebben.” (lacht) “Ik wist wel dat hij drummer was bij Golden Earring, maar ik was nog nooit naar een concert van ze geweest. Doordat hij in die rock-’n-rollwereld zat, associeerde ik hem met wilde feesten en vrouwen. Nu weet ik dat dát nogal meeviel.”

Klonk daar jaloezie?

“Zelf had ik een relatie met iemand die in de offshore werkte en er bijna nooit was. Als workaholic met een grote vriendenkring leidde ik mijn eigen leven. Totdat ik verliefd werd op Brett, een Australische purser op het gloednieuwe jacht waarvoor ons bedrijf de inrichting verzorgde. De liefde was wederzijds. Lang verhaal kort: Brett nam ontslag en kwam bij ons in de zaak werken. We zouden op 7-7-7 gaan trouwen. In december daarvoor was Cees bij ons in de winkel. Ik stelde voor om samen even een wijntje te drinken in onze brasserie. De laatste keer dat we elkaar spraken, was hij solo, dus ik vroeg hem hoe of het inmiddels met de liefde ging. Nou ja, grom, grom, daar kwam geen helder antwoord op, maar hij vroeg wel: ‘En jij? Ben jij nog steeds met die Australiër?’ Door de toon waarop hij dat zei, dacht ik: hè, klonk daar nou jaloezie in door? Toen ik Cees vertelde dat we gingen trouwen, zei hij wel dat-ie dat hartstikke leuk vond voor me. Ik wilde de Haagse coverband de Clarks vragen voor het huwelijksfeest en Cees gaf me het telefoonnummer van zijn vriend die daarin speelde. Ook beloofde hij te komen drummen en schreef de datum in zijn agenda.”

MT27 Zijn van  Beeld

Voor mij hoefde het niet meer

“Omdat Brett zich zorgen maakte over de gezondheid van zijn stiefvader wilde hij kort na de kerst naar Australië. Ik vergezelde hem. Nadat we zijn ouders hadden bezocht, waren we onderweg naar het huisje dat hij voor ons had gehuurd, toen we een frontale botsing kregen. Brett was op slag dood en ik werd zwaargewond afgevoerd. Mijn vader kon vanwege hartklachten niet vliegen, maar mijn moeder en mijn broer zijn meteen gekomen. Zij zijn gebleven tot ik na vier weken ben gerepatrieerd. Ik lag fysiek nog behoorlijk in de kreukels, maar ook mentaal zat ik erdoorheen. Voor mij hoefde het leven niet meer. Omdat veel mensen bang waren dat ik eruit zou stappen, werd ik van alle kanten gemonitord. Ik wist niet dat ik zo veel vrienden had. Zó fijn.
Op een gegeven moment heb ik mezelf een trap onder mijn kont gegeven en ben ik al vrij snel in mijn rolstoel weer aan het werk gegaan. Net toen ik een flinke huilbui had, klopte mijn schoonzusje op de deur dat er visite voor me was. Stond Cees daar met een grote bos bloemen. Dat deed me zo goed. Mijn herstel verliep met vallen en opstaan.”

Slaappil

“In de loop van dat jaar bleef Cees zijn betrokkenheid tonen en geleidelijk ging ik anders naar hem kijken en begon ik weer wat moed te krijgen. Ik besefte dat ik met hem een kans kreeg om mijn leven opnieuw op te bouwen. Verdriet en verliefdheid liepen aanvankelijk door elkaar heen. Ik slikte slaappillen omdat ik zónder soms in paniek raakte en dan het ongeluk herbeleefde. De tweede nacht dat ik bij Cees bleef slapen, zei hij: ‘Je hoeft geen slaappilletje te nemen, want als je nu wakker wordt, lig ik naast je.’ Vanaf dat moment heb ik nooit meer een slaappil nodig gehad.”

MT27 Zijn van  Beeld

“Cees noemt onze relatie weleens het sprookje van de drummer en het porseleinmeisje. Wat voor mij ook leuk was, is dat nogal wat mensen tegen me zeiden dat Cees veel vrolijker is geworden sinds wij samen zijn. Voorheen was hij een beetje teleurgesteld in de liefde, maar wij zijn echt een goede match. Ik houd ontzettend van zijn humor. We zijn aan elkaar gewaagd en kunnen ook flink botsen. Als artiest zit Cees soms op een andere planeet en ik ben nogal nuchter, zakelijk en direct. Cees is absoluut niet arrogant, maar veel mensen kijken tegen hem op. Overal waar ze kwamen, werden ze met egards behandeld, want het was wél Golden Earring. Al voordat ze stopten, was Cees de band Sloper begonnen. Hij schrijft nu ook teksten. Echt mooie, diepzinnige nummers. Ik vind Cees sowieso een heel leuke man om te zien, maar als ik hem met zijn passie achter zijn drumstel zie zitten, vind ik hem helemáál een kanjer.”

Cesar & Hester

Favoriet moment? “Cees en ik zijn enorme knuffelaars. Als we ’s avonds lepeltje-lepeltje op bed liggen, noemt Cees dat vaak het mooiste moment van de dag.”

Hier komen we niet uit… “Ik denk dat we overal wel uitkomen. Als het aan Cees lag, zouden we het appartement in Den Haag opgeven en fulltime in Baarle-Nassau wonen. Maar dat gebeurt niet. Het is míjn appartement en dat wil ik niet kwijt. Toen we pas verkering hadden, zeiden mensen: ‘O, nou ga je zeker stoppen met werken?’ Echt niet. Daar ben ik veel te autonoom voor.”

Wie van jullie kan het best boos zijn? “Cees. Bij aanvaringen kan ik explosief zijn, maar Cees blijft wat langer in zijn boosheid hangen. Laatst had ik de tuinpoort open laten staan. Dat was niet handig vanwege onze hond, maar dan blijft-ie daarover doorgaan, terwijl ik zijn verwijt de eerste keer ook al heb gehoord.”

Is Cees romantisch? “Niet echt. Al heeft hij me in een luchtballon ten huwelijk gevraagd, wat wel heel bijzonder was. We zijn in 2010 op een zondag getrouwd met een fantastisch feest. Nog altijd kijk ik met een warm gevoel naar de mooie foto’s van die dag.”

Waar zijn jullie over tien jaar? “Hopelijk is er dan niet veel veranderd. We hebben het namelijk erg naar ons zin. Zowel met elkaar, als met ons werk, als met onze vrienden en familie.”

Mieke van WijkMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden