MT35 M35 Hij Zij van Beeld Marloes Bosch, Roy Beusker (portret Brigitte) en privébeeld.
Beeld Marloes Bosch, Roy Beusker (portret Brigitte) en privébeeld.

PREMIUM

‘Voor mij was ze geen BN’er; ik moet eerlijk bekennen dat het musicalgenre nooit zo mijn interesse had’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: interim slager/jachtmakelaar Harro van Dalen (53), partner van zangeres/musical­actrice Brigitte Nijman (52).

“Een vriend van me had me weleens ­gezegd dat hij de ideale vrouw voor mij wist. Ik was al een aantal jaren gescheiden en huppelde een beetje van de ene vrouw naar de andere, omdat ik de ware maar niet kon vinden. Toen hij de naam van Brigitte noemde, googelde ik haar en zag ik dat ze getrouwd was. Daarmee hield het voor mij op. Zo’n anderhalf jaar later zat ik in mijn stamcafé in Weesp toen Brigitte daar een drankje kwam doen. Prompt belandden wij in een gesprek dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Ik vond haar meteen een ontzettend leuk wijf. Ze vertelde dat ze in scheiding lag, waardoor het gesprek al snel de diepte inging en we die eerste avond al veel uitwisselden. Voor mij was ze overigens geen BN’er; ik moet eerlijk bekennen dat het musicalgenre nooit zo mijn interesse had.”

Ruis op de lijn

“Al tijdens die eerste ontmoeting bleek dat we in veel opzichten dezelfde taal spreken. We zijn daarna voorzichtig gaan daten, maar qua timing was dat niet echt ­ideaal. Brigitte en Robert zaten nog midden in het scheidingstraject, met alle onrust en emoties die daarbij horen. Als we niet allebei op slag verliefd op elkaar waren geworden, weet ik niet of we het hadden gered. Zo’n situatie waarbij de kaarten opnieuw geschud moeten ­worden, geeft onwillekeurig ruis op de lijn. Onze start was dus wat hobbelig. Brigitte had daarvóór al een moeilijk jaar achter de rug vanwege een operatie aan haar schildklier met complicaties aan haar stembanden. Sowieso vervelend, maar helemáál voor iemand die met zingen haar brood verdient. Gelukkig kreeg ze geleidelijk haar stem weer terug. Net toen ze de draad weer leek te kunnen oppakken, diende corona zich aan.”

“Flexibel als ze is, werkte ze behalve als zangeres ook geruime tijd als gewichtsconsulente. Ze weet dus alles van gezonde voeding. In haar omgeving werd er aanvankelijk met verbazing gekeken naar het feit dat ze uitgerekend met mij, een slager, verkering kreeg. Nee, ze is geen vegetariër, maar haar vleesconsumptie is minimaal. Brigitte staat ­bekend om haar dierenliefde. Daarin vinden we elkaar, hoor. Het is een misverstand dat een slager het leuk vindt om een dier te slachten en vervolgens in stukjes te hakken. Ook ik was bewust met duurzaamheid bezig en had in mijn slagerij louter vlees van dieren die een goed leven hadden gehad.”

MT35 M35 horizontale lijn paars Beeld
MT35 M35 Hij Zij van Beeld
MT35 M35 horizontale lijn paars Beeld

Van jachtmakelaardij tot slagerij

“Mijn ouders waren boer. Op school was ik nogal snel afgeleid dus was een beroepsopleiding een logische keus. Toen ik een tijd chef slager was, wilde ik méér avontuur in mijn leven en heb ik van mijn toenmalige hobby, de watersport, mijn beroep gemaakt. Ik werd actief in jachtverhuur, jachtbouw en jachtmakelaardij. Tot ik in 2016 een slagerij te koop zag en in een opwelling kocht. Na twee jaar heb ik die zaak weer verkocht, want ik was zeven dagen per week aan het werk. Omdat ik mijn vak beheers, vind ik het leuk om af en toe nog als slager actief te zijn. Maar nu Brigitte en ik naar Zeeland zijn verhuisd, pak ik de botenmakelaardij ook weer op.”

Dé tafel

“We zijn naar Zierikzee getrokken, omdat de Randstad een bijna ­onbetaalbare plek is geworden. Hier wonen we fantastisch. Met winkels, pleintjes, kroegjes, restaurantjes én de Oosterschelde om de hoek. Nee, de verbouwing en inrichting van onze nieuwe woning verliep niet helemaal zonder wrijving. Toen mijn stamkroeg in Weesp werd heringericht, kocht ik spontaan mijn oude stamtafel voor ons nieuwe huis. Nadat ik Brigitte enthousiast over mijn aanschaf vertelde, ging ze boos uit haar dak omdat ik dat zonder overleg met haar had gedaan. ‘Ik vind die tafel heel lelijk!’ zei ze. Het liefst zag ze dat ik die koop ongedaan maakte, maar daar voelde ik niks voor.”

“Gelukkig realiseerde ik me ineens dat wij elkaar aan diezelfde tafel hadden ontmoet. Daardoor kon Brigitte er met andere ogen naar kijken. Inmiddels vindt zij hem hier ook mooi staan. Verder moest ik haar een beetje afremmen in de kleur taupe. Ik dacht: straks heb ik zelfs nog taupekleurige onderbroeken aan, dat gaan we níét doen, haha. Dus er was af en toe wel vuurwerk, maar met het eindresultaat zijn we allebei dik tevreden. Brigitte heeft het beste met iedereen voor, praat nooit lelijk over mensen. Dat draagt ertoe bij dat wij hier in onze nieuwe woonplaats makkelijk onze weg vinden. Wel maakt Brigitte zich wat sneller druk dan ik. Mij lukt het meestal kalm te blijven. Die relaxte houding is deels karakter, deels levenservaring.”

Verlies

“Ruim zeventien jaar geleden is mijn dochter overleden. Vergeleken bij dat heftige verlies kan ik andere zaken makkelijker relativeren. Ik heb nog een studerende zoon. Hij woont zelfstandig, vindt het leuk bij ons, maar heeft het ook druk met zijn eigen leven. Met ­Brigitte heb ik veel over mijn dochter gesproken. Die gesprekken hebben ­haar geholpen om te gaan met het plotselinge overlijden van Robert twee jaar geleden. Ook al was hij haar ex, ze waren elf jaar samen geweest dus dat is niet iets wat je zomaar uitvlakt. Nee, het kost mij geen moeite om me kwetsbaar op te stellen en mijn diepste gevoelens­ met haar te delen. Dat gebeurde al heel snel. De omstandigheden droegen eraan bij dat wij het meteen over essentiële thema’s hadden.”

MT35 M35 Hij Zij van Beeld

Brigitte & Harro

Wat bewonder je het meest aan Brigitte?

“Dat ze overal en altijd zichzelf blijft. Dat pure maakt haar ongelooflijk leuk. Ze kan soms ook ineens heerlijk plat uit de hoek komen met een keiharde grap die je van zo’n keurig meisje niet verwacht, haha.”

Hoe maak je het weer goed na een aanvaring?

“Door er niet in te blijven hangen, maar elkaar vast te pakken en te kussen.”

Favoriet moment?

“’s Morgens naast elkaar wakker worden in het huis dat we samen hebben verbouwd. Onlangs logeerden we even in een superluxueus huis met zwembad en alles erop en eraan. Prachtig hoor, maar alleen onze eigen woning voelt echt als thuis.”

Wat kunnen jullie samen heel goed?

“Wij kunnen samen heel goed luieren en lekker niks doen. Die momenten van rust zoeken we bewust op, want die zijn er zowel in haar als in mijn leven niet altijd geweest.”

Waar denken jullie te zijn over tien jaar?

“Ik denk dat we dan nog steeds in Zierikzee wonen. We wonen nu in een appartement, maar spelen met de ­gedachte om later een huisje aan de haven te hebben. Met zo’n bankje ervoor waar iedereen aan voorbijloopt of even stopt voor een gezellig praatje.”

Mieke van WijkMarloes Bosch, Roy Beusker (portret Brigitte) en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden