null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Vijftien vrouw sterk laten we onze kipfilets alle hoeken van het zwembad zien

Hijgend bovenaan de trap, uitdijende bovenbenen... Petra besluit dat het hoog tijd is om daar eens wat aan te doen. Dus hup, naar het zwembad voor een klasje aquagym.

De overgang heeft genadeloos toegeslagen, vooral op de befaamde Benen-Billen-Buik-zone - waaraan in mijn geval ook Bovenarmen kan worden toegevoegd. Tijd voor actie. Behalve aan mijn conditie moet ik aan mijn spierkracht gaan werken, aldus de fysio. Naast twee keer per week een rondje roeimachine-crosstrainer-en-aanverwante-apparaten, zou ik er goed aan doen om te gaan zwemmen.

Zwemmen. Als ik érgens aan hekel aan heb, is het wel aan zwemmen. Ik ben niet goed in het fysieke aspect ervan en ik vind zwembaden een verschrikking. De lucht, de geluiden, de temperatuur, de natheid, de badhokjes. Na drie jaar lang elke zaterdag verhit het zwembad te hebben verlaten na de eindeloze zwemlessen van mijn zoon - nu achttien - had ik dat boek met een klap dichtgeslagen.

Zo’n klein stukje stof, zoveel variatie

En toch fiets ik op een mooie dinsdagavond naar het sportfondsenbad voor mijn eerste les aquacardio - ik durf geen nee te zeggen tegen mijn fysio. Het weekend ervoor heb ik al mijn zwemkleding al doorgepast. Mijn zwarte badpak is als Voordeligste Keus uit de bus gekomen. Je snapt, dat kleedt het meest af.

Eén blik op mijn collega-aquagymmers leert dat ik niet de enige ben: nooit geweten dat er zo veel verschillende zwarte badpakken zijn. Zo’n klein stukje stof en dan toch zoveel variatie, ik vind het knap. Oók knap is dat ik dat ding überhaupt aan heb weten te trekken, want alles verandert in de wereld, behalve de maat van badhokjes.

‘KOM OP, maiden!’

Ik loop het bad in met twee schuimrubberen gewichten voor extra weerstand in het water. Vijftien vrouw sterk - mannen doen kennelijk niet aan aquacardio - laten we onze kipfilets alle hoeken van het zwembad zien. Met dank aan de van oorsprong Oost-Europese docent Svetlana, die naar goed IJzeren Gordijn-gebruik korte metten maakt met smokkelaars. Begeleid door stampende jaren negentig beats blijft ze ons onvermoeibaar opzwepen. ‘KOM OP, maiden!’

Aqua overal: in mijn ogen, mijn oren, mijn neus. Maar ook mijn cardio moet volop aan de bak: ik ben na drie kwartier vol-le-dig afgemat. Zo besmuikt als ik voor deze les nog over aquagym sprak, zo respectvol ben ik nu. Aquagym is niet voor watjes.

Drie dagen spierpijn.

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Petra VethmanRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden