Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Verdriet, angst en wanhoop staan in het gezicht van Lenka en Yulia gekerfd. ‘Laskavo prosymo,’ zegt Rinke dan maar, ‘welkom’

Rinke ontmoet de Oekraïense vrouwen Lenka en Yulia, bij wie Jeppe Jan zich helemaal op z'n gemak lijkt te voelen.

Vorige week: Rinke en haar uitgever Anne-Claire praten over Kasper en zijn ex-vrouw, die een studievriendin van Anne-Claire blijkt te zijn.

“Dit zijn Lenka en Yulia, zij komen een tijdje hier in de Stolp wonen.” Jaap stapt de boerderij binnen en achter hem volgen twee oudere vrouwen. Oekraïense vrouwen. En hoewel ze de leeftijd hebben van Sanne, zien ze er veel ouder uit. Hun verdriet, angst en wanhoop staat in hun gezicht gekerfd. Rinke weet niet goed wat ze moet zeggen tegen de vrouwen. Zij spreken geen Nederlands of Engels en Rinke kent alleen het woord welkom in het Oekraïens.

Laskavo prosymo,” zegt ze dan maar, want elkaar zo zwijgend aan blijven staren voelt ook zo raar. De vrouwen lachen. Het breekt toch ergens een klein beetje het ijs. Rinke gebaart ze te gaan zitten op de bank en vraagt met handgebaren of ze thee willen. Jeppe Jan - zich nog niet bewust van taalbarrières - stort zich op schoot bij Lenka. Yulia pakt liefdevol zijn knuffelkoe aan. Ook al wordt er geen woord gezegd, maar iedereen wordt geraakt door dit kleine tafereeltje.

Die stem van de zus van haar oma...

Lenka en Yulia zijn in de boerderij gekomen via de zus van Sanne, Cathy. Toen de oorlog net was uitgebroken had ze zich aangemeld om vluchtelingen op te vangen. Wat uiteraard heel nobel was, maar vier vrouwen en twee jonge kinderen was wat te veel van het goede. Zelfs voor Cathy. Al kan Rinke zich ook voorstellen dat de vrouwen zelf om een overplaatsing hebben gevraagd. Die stem van de zus van haar oma is… oorverdovend.
Zo kwam de vraag vanzelf via Sanne bij Jaap terecht. Lenka en Yulia zullen aan de andere kant van de stolpboerderij bij Marja en Anna gaan wonen. Dat is iets ruimer en daar hebben ze beiden een eigen kamer. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van krappe logeerkamer bij Cathy. Hun dochters Tanya en Sofia en hun kinderen blijven bij Cathy. Ze gaan daar al naar school en om ze nu weer uit hun vertrouwde omgeving te halen is voor niemand goed.

Klaarwakker

Die nacht ligt Rinke klaarwakker in haar bed. Niet alleen vanwege de warmte en vervelende muggen. Ze denkt aan de beelden over de oorlog die ze op televisie heeft gezien. De vele doden. De kapotgeschoten woningen en gebouwen. De wanhopige moeders die telefoonnummers van familie op de lichamen van hun kinderen schrijven, voor het geval hen iets overkomt. Ze moet er niet aan denken dat ze Jeppe…

‘Nee, niet doen’, spreekt ze zichzelf streng toe. Het enige wat Rinke nu kan doen, is het voor Lenka en Yulia zo fijn en rustig mogelijk maken hier in de stolpboerderij. Ze pakt haar telefoon om Charly een lief appje te sturen. Door al het gedoe op de stage en de plotselinge komst van de twee vrouwen heeft ze hem nauwelijks gesproken de afgelopen dagen. Ook al is het half drie midden in de nacht.

En dan ziet ze dat hij online is. Haar berichtje blijft zeker een halfuur ongelezen. Pas de volgende ochtend krijgt ze antwoord. ‘Heb jij vandaag even tijd om te meeten, ik moet wat bespreken met je’.

Volgende week: Rinke heeft afgesproken met Charly op het terras. Als hij eindelijk aankomt, lijkt het alsof hij gehuild heeft...

Annemarie van LooijRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden