MT43 M43 En ook nog Beeld Bob Bronshoff, Getty Images, privébeeld.
Beeld Bob Bronshoff, Getty Images, privébeeld.

PREMIUM

Thomas Verbogt: ‘Ik luister graag naar het geluid van de regen, dat is zo geruststellend’

Auteur Thomas Verbogt (69) schrijft toneelstukken, verhalen, cabaretteksten, columns en natuurlijk romans, zoals Als je de stilte ziet, Hoe alles moest beginnen en Olifant van zeep. Begin oktober verschijnt Maak het mooi (Nieuw Amsterdam).

MT43 M43 En ook nog Beeld

Remco Campert

“Remco Camperts mooie en tintelende humor verzoent je met het leven om je heen. Ik heb al zijn werk ➊ en lees er dagelijks uit. Een gedicht, een column, het maakt niet uit. Als het tegenzit op een dag, duik ik in iets van Campert en kom ik er met een goed humeur weer uit.”

De vier jaargetijden

“Bij het schrijven van mijn dagelijkse column voor De Gelderlander zet ik altijd De vier jaargetijden van Vivaldi op; de laatste vijftien jaar in de frisse uitvoering van Janine Jansen ❷. Als ik bij De winter niet klaar ben, is de column niet goed en begin ik opnieuw.”

MT43 M43 En ook nog Beeld

Regengeluid

“Ik luister graag naar het geluid van de regen ❸, dat is zo geruststellend. Soms zet ik op een warme dag via Spotify een regengeluid op. Sommige mensen slapen er beter door, ik werk er graag bij. Als ik dan klaar ben en naar buiten ga, denk ik bovendien: ah, lekker, het is weer droog.”

Open plek

“Ik verblijf graag in het familiehuis van mijn vriendin in Bergen aan Zee. Op weg daarnaartoe, in een bocht ❹, is een open plek waar je de zee nog niet ziet. Die plek heeft iets magisch. Ik ervaar er altijd een soort opluchting en ontroering; een mengeling van melancholie en geluk.”

Kuifje

“Toen ik als zesjarig jongetje het Kuifje-album De sigaren van de farao opensloeg en naast een plaatje van Kuifje en Bobby op een groot zeeschip een kaartje van hun reis zag afgebeeld, werd in één klap mijn wereld groter, aantrekkelijker en spannender. Ik raakte verknocht aan Kuifje en sindsdien nemen vrienden altijd Kuifje-parafernalia ❺ voor me mee.”

Stil café

“Aan het eind van de middag ga ik heel graag naar een stil café. Ik kijk om me heen, drink iets en lees in een nieuw boek of tijdschrift. Het werk verdwijnt naar de achtergrond. Ik vind het heerlijk om zo een beetje te zijn, het geeft mij een ultiem ontspannen gevoel.”

Deirdre EnthovenBob Bronshoff, Getty Images, privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden