MT33 M33 Hij Zij van Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted. Styling: Karin Wesselman.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted. Styling: Karin Wesselman.

PREMIUM

‘Stefan ziet nogal eens beren op de weg. Ik ben het tegenovergestelde’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: fotografe Femke Berkhout (42), vriendin van radio- en tv-presentator en acteur Stefan Stasse (62).

“Mijn ouders hebben me altijd voorgehouden dat ik alles kon zijn en worden wat ik wilde, dat ik vooral mijn hart moest volgen. Als iets niet goed voelt, dan is dat meestal een aanwijzing dat je het níét moet doen. En omgekeerd. Vandaar dat ik vrij onbekommerd door het leven ga. Niet alles loopt zoals ik wil of verwacht, maar ik ben veerkrachtig en zelden in paniek. Al van jongs af aan ben ik bezig met kunst, fotografie en muziek. Ik verveel me nooit.
Dankzij mij belandt Stefan nog weleens in situaties waar hij zonder mij nooit in terecht zou zijn gekomen.” (lacht) “Zoals de keer dat ik Amerikaanse vrienden spontaan aanbood bij hun verhuizing te helpen door hun auto van Washington DC naar San Diego te rijden. Stefan die natuurlijk mee moest, dacht meteen: wat zegt ze nu? Ik had inderdaad onderschat wat zo’n superlange autorit van ons vergde. Als je dag en nacht op elkaars lip zit, ga je elkaar op een gegeven moment irriteren.”

Amethist

“Toen we onderweg een stenenwinkeltje tegenkwamen, hebben we daar een armband van amethist gekocht en die in de auto opgehangen. Die steen zou immers een zuiverende werking hebben en harmonie brengen. We spraken af dat als we ons ergerden, we ‘amethist’ naar elkaar zouden roepen. Dat werkte al snel op onze lachspieren, waardoor het sowieso effectief was. Ik ben een nogal springerig type. ‘Lichtelijk adhd’ noemt Stefan dat, maar dat heb ik niet, hoor. Ik kan wel gepassioneerd raken van iets en er dan volledig voor gaan. In mijn enthousiasme ben ik volgens Stefan soms wat te luidruchtig. Dan vraagt hij of het volume omlaag mag, haha.”

“Toen Stefan en ik elkaar via een wederzijdse vriend leerden kennen, wist ik helemaal niet dat hij een BN’er was. Al had dat ook te maken met het feit dat ik net terug was uit Canada. Tijdens een vakantie daar was ik verliefd geworden op een Canadees. Op mijn 21ste verhuisde ik voor hem naar Toronto. Na een paar jaar begonnen we een band, woonden we met z’n vieren in een huis en tourden we zeven jaar lang door Canada en de VS.”

“Toen de liefde over was, keerde ik na elf jaar terug naar Nederland om naar de foto­academie te gaan. Daar miste ik de jongens van de band. Vandaar dat ik op het idee kwam om een foto-/film­projectje te realiseren over ‘een band die niet bestaat’. Stefan werd ook een speler in die onzichtbare band. Hij is net zo’n vrije geest als ik. Hij begreep meteen wat ik bedoelde en pakte het heel leuk op. We hebben elkaar echt in onze gekte gevonden.”

MT33 horizontale lijn blauw Beeld
MT33 M33 Hij Zij van Beeld
MT33 horizontale lijn blauw Beeld

De zaal aan zijn lippen

“Lang zijn we gewoon vrienden geweest. Totdat hij me opeens kuste. Ik dacht: huh, wat doe je nou? Tegelijkertijd was het heel fijn. Inmiddels is het ruim zeven jaar dik aan tussen ons. Stefan is ruimdenkend en heeft een gigantische verbeeldingskracht. Al is dat soms ook zijn valkuil, want hij ziet nogal eens beren op de weg. Ik ben het tegenovergestelde. Ik heb altijd het vertrouwen dat het wel goed komt.”

“Stefan was al tien jaar gescheiden toen we elkaar leerden kennen. Voor zijn twee dochters Sammy en Femke is hij een ontzettend lieve vader. Zijn oudste dochter is antropoloog, zijn jongste zit op de toneelacademie in Maastricht, waar hij vroeger zelf ook op heeft gezeten. Toen ik gadesloeg hoe hij bepaalde scènes met haar doornam, zat ik met bewondering naar hem te kijken en dacht: je bent een geboren regisseur. Op de radio is hij sowieso een vakman, maar op het toneel óók. Als hij op het podium staat, hangt de hele zaal aan zijn lippen. Toch is hij heel bescheiden en enorm kritisch op zichzelf. Hij vindt het nooit goed genoeg. Overigens luisterde mijn moeder altijd al graag naar zijn radioprogramma’s, dus ook allang voordat ik hem kende.”

“Sinds ik met Stefan ben, leef ik minder wild, ik was echt een feestbeest. Trouwens: Stefan kon er zelf ook wat van, hoor. Al had hij meer structuur in zijn leven dan ik. Sinds hij twee jaar geleden een hartaanval kreeg, leeft hij een stuk gezonder. Aanvankelijk hadden we de ernst van de situatie niet zo in de gaten. Hij voelde zich niet lekker. Toen we naar het ziekenhuis reden, zat hij zelf achter het stuur. We schrokken toen hij moest blijven, maar bij mij kwam het niet zo binnen. Pas de volgende ochtend, toen ik in mijn eentje met twee kopjes koffie zat die ik op de automatische piloot had ingeschonken, brak ik. Hij heeft twee stents gekregen en voelt zich gelukkig weer goed.”

Ook weleens nee zeggen

“Toen we vorig jaar hier op deze boot kwamen wonen, dook hij elke dag het water in om te zwemmen. Zonder mij had hij deze boot nooit gekocht, maar volgens Stefan ben ik de koningin van slechte beslissingen die goed uitpakken. Allebei zijn we supergevoelig. Daardoor merken we het meteen als bij de ander iets speelt. Stefan is erg empathisch en altijd bereid een ander te helpen. Ik heb hem op het hart gedrukt dat hij ook weleens nee mag zeggen. En dat het oké is als wij af en toe een discussie hebben. We gaan heus niet meteen scheiden. Dat zou ook belachelijk zijn, want we zijn hartstikke gek op elkaar.”

MT33 M33 Hij Zij van Beeld

Stefan & Femke

Hoe maak je het weer goed na een aanvaring?
“Meestal zeg ik als eerste sorry, vergeeft Stefan me en zegt daarna zelf ook sorry.”

Wat is typerend voor jullie liefde?
“Wederzijdse bewondering. Ook de tekst van een Engelstalig gedicht van de kinderboekenschrijver Dr. Seuss is typerend voor onze relatie. Vertaald: ‘We zijn allemaal een beetje gek, het leven is een beetje gek, en als we iemand vinden wiens gekheid vergelijkbaar is met de onze, vallen we in gelijke gekheid en noemen het: liefde.’”

Favoriet moment
“Ik maak ’s ochtends twee kopjes koffie die we samen opdrinken. En ’s zomers lekker wegdromen op ons bootje op de Vecht.”

Wat bewonder je in hem?
“Zijn humor. Zelf ben ik niet zo scherp en snel. Stefan kan zó droog uit de hoek komen, dat ik geregeld over de grond rol van het lachen.”

Wat kunnen jullie samen heel goed?
“Niks doen. Wat neerkomt op lekkere dingen in huis halen en gerust acht tot tien afleveringen van een Netflix-serie kijken.”

Waar zijn jullie over tien jaar?
“Dan wonen we nog steeds op onze boot. Hopelijk is Stefan dan aan het spelen in het theater of in een film en heeft hij een mooi programma waar hij blij van wordt. Ikzelf hoop op dat moment te doen waar dán mijn passie ligt. Dat kan van alles zijn, maar in elk geval iets creatiefs.”

Mieke van WijkMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted. Styling: Karin Wesselman.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden