MT36 Mijn vader en ik Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Richard Kemper: ‘Als Toon Hermans ziek zou zijn geworden, had mijn vader het moeiteloos kunnen overnemen’

Ze zijn close. Soms weleens te close. ­Richard Kemper (51) van cabaretduo Veldhuis & Kemper over zijn vader: “Ik merk dat ik op veel fronten nog steeds zijn ­goedkeuring wil ­krijgen.”

“Mijn vader, Adrianus, komt uit een conservatief nest. Hard werken en op een eerlijke manier je brood verdienen, zo moest het gaan. Toen mijn opa veel te jong overleed aan een hartaanval nam mijn vader de rol van pater familias binnen het gezin aan. Hij werkte hard, ging later studeren en na eindeloos veel opleidingen klom hij op tot manager bij IBM. Inmiddels was hij getrouwd met mijn moeder en was voor zijn werk vaak op reis. Zó vaak, dat mijn moeder soms niet wist of hij die week in Londen, Parijs of elders was. Het liefst zou mijn vader zich huisvesten in het buitenland, maar dat zagen mijn moeder en ik niet zitten.”

Frans Halsema

“We woonden in Heemskerk, waar ik al jong droomde van een bestaan als acteur. Maar thuis vond men dat ik vooral gewoon een goede opleiding moest doen. Toen mijn ­pianospel werd opgepikt door een leraar en die man de vooropleiding Conservatorium opperde, was daar geen sprake van. Aldus mijn vader. Terwijl mijn vader theater ademt. Hij voedde mij, mijn broer en mijn zus op met ­cabaret en toneel. Als Toon Hermans ziek zou zijn geworden, had mijn vader het moeiteloos kunnen overnemen. Alles kende hij uit zijn hoofd. Hij was vaste gast in theater Bellevue in ­Amsterdam en zong in de auto mee met de ­liedjes van onder anderen Frans Halsema.”

MT36 Mijn vader en ik Beeld
  1. “Hier was hij eind twintig, mijn vader alias Don Corleone.”
  2. “Tijdens mijn veertigste verjaardag.”
  3. “Vader en moeder, zo weggelopen uit een James Bondfilm.”
MT36 Mijn vader en ik Beeld
  1. “Drie generaties, met (klein)zoon Ischa.”
  2. “Vroeger droegen pubers geen afgezakte spijkerbroeken.”
  3. “Samen in de Cotswolds.”

Spion

“Na de heao-opleiding belandde ik in de reclamewereld. Ik werd directeur van een bureau, maar bleef liedjes maken en spelen. Ik kwam Remco (Veldhuis, red.) tegen en samen deden we mee aan Cameretten. We werden tweede. Tegelijkertijd ging het zó goed met mijn werk in de reclamebranche, dat mijn vader adviseerde: ‘Blijf toch lekker daar.’ Toch maakte ik de keuze om het cabaret in te gaan. Op een dag gooide ik het eruit: ‘Pap, ik ga dit doen.’ Waarop mijn vader naar de koelkast liep, een fles champagne pakte en zei: ‘Daar proosten we op.’ Het verschil met al die eerdere keren dat ik had aangegeven van cabaret te dromen, zo beweerde mijn vader, was dat ik nu niet vroeg wat hij ervan vond maar simpelweg mededeelde het te gaan doen. Daar heeft-ie zich goed uitgeluld, hè? In theaterland leef ik een beetje mijn vaders droom. Hij is vaak aanwezig bij de shows. Ik heb het idee dat hij gedurende de eerste paar shows niet eens zo veel ziet, hij let vooral op de mensen. Bijna als een spion. Hij vraagt een wildvreemde gerust naar diens mening. In het begin kreeg ik dan de volgende dag een briefje van hem: ‘Dit vind ik wel wat, dit niet zo.’ Daar is-ie ­inmiddels wel mee gestopt hoor, haha.”

Erkenning

“In onze show Hou dat vast zit een verhaal over mijn vader: toen hij tachtig werd, gingen we een weekje naar Engeland. In de show is de ervaring uitvergroot, tot en met een ruzie over de navigatie aan toe. Als je vijftiger bent, zoals ik, is het drie dagen leuk om met je vader op pad te zijn, maar daarna wordt dat best wel lang. Mijn vader en ik zijn ontzettend close. Soms weleens te close. Ik merk dat ik op veel fronten soms nog steeds zijn goedkeuring wil krijgen. Iemand die daar verstand van heeft, zei mij ooit dat als je je als kind niet losmaakt van je ouders, dat je vorming en onafhankelijkheid tekent. Een kind dat zich niet vrijmaakt, blijft eeuwig op zoek naar erkenning. Nou, dat kan ik wel beamen. In de puberteit botste ik nooit met mijn vader. Mijn oudere broer deed dat wel –heel gezond- en ik had de neiging om het tegenovergestelde te doen. Achteraf was dat onhandig, want het is dus vooral gezond om je los te maken. Het soms zelfs ontzettend grondig met elkaar óneens te zijn. Ik schreef er een lied over, Maak je vrij. Daarin richt ik me op mijn zoon, Ischa, en geef ik hem de opdracht om zich op tijd vrij van mij te maken.”

Contact

“In veel opzichten lijken mijn vader en ik op elkaar. We zijn echte maatjes. Ik sta vol in het leven, ben druk. Hij heeft best iets meer tijd en als hij vindt dat hij me te lang niet heeft gezien, stuurt hij een mailtje met maar één woord: ‘Contact.’ Van hem leer ik dat je pas echt gelukkig wordt als je ook iets voor een ander kunt betekenen. Hij is daar zelf heel fanatiek mee, doet vrijwilligerswerk, zat in het wijkcontact voor de oudere mensen in de buurt.”

To do-lijstje

“Als ­iemand in de shit zit, is mijn vader er om te helpen. Dat is hartstikke lief en zijn levensinstelling klinkt als een stemmetje in mijn hoofd. Met als effect dat ik me weleens schuldig voel als ik puur en alleen iets voor mijzelf doe. Luieren, een paar dagen niks doen, ik vind het lastig. Van mijn vader heb ik geleerd dat er altijd een to-dolijstje moet zijn. Hij is al lang en breed gepensioneerd, maar leeft nog volgens het schema van toen. Mijn ouders wonen nog steeds in Heemskerk en elke ochtend gaat mijn vader naar zijn werkkamer. Als de tuinman komt en de beste man heeft geen bedrijfswebsite, bouwt mijn vader er een voor hem. En als ik even niet weet waar mijn wekelijkse column over moet gaan, bel ik mijn vader. Hij weet precies wat er die week speelt. Ik moet hem er zelfs in remmen, want ­anders heb ik in no time een complete column van zijn hand in mijn mail. Het is bewonderenswaardig hoe fit en gezond van geest hij is. Ik ben echt heel erg gek op hem.”

MT36 Mijn vader en ik Beeld
  1. “Stoeien deden we altijd al. Nu nog weleens, met woorden.”
  2. “De officiële opening van mijn eerste duivenhok.”
  3. “Portret van ons samen.”

Over Richard Kemper

Richard Kemper is cabaretier, componist en zanger. Bekend van o.a. Veldhuis & Kemper, het duo met Remco Veldhuis. Veldhuis & Kemper won een Edison Music Award en tourt nu met de show Hou Dat Vast. Is al 22 jaar samen met Wendy van wie Richard twee stiefkinderen heeft: Joshua en Talissa. Samen hebben ze een zoon, Ischa.

Nicole GabriëlsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden