Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ping. Een berichtje. Van Marije...

Rinke wordt verzorgd door de ‘oppasoma's’ van Jeppe, en dan komt ook Mara nog gezellig thuis. Kan Rinke meteen overleggen over het vreemde verzoek...

Vorige week: Rinke krijgt via Anne-Claire het verzoek contact op te nemen met de ex van Kasper.

Kom snel hier, wenkt Lenka naar Rinke zodra ze thuiskomt van haar stage. “He loves helping in garden,” zegt de oude vrouw in gebrekkig Engels. In de tuin van de boerderij staat Jeppe aan de hand van Yulia in het avondzonnetje tussen de zoden met bietjes, krulsla en peultjes. Zijn handen en kleren zitten onder de aarde. In zijn knuistjes een slap geworden bosje bloemen. Maar die stralende lach op de gezichten van de twee vrouwen en vooral op die van Jeppe maakt alles goed. Straks maar lekker uitgebreid in bad.

Ontspannen thuiskomen

“Mammieeee!!” roept Jeppe enthousiast en hij rent op Rinke af. Ze knuffelt haar moddermonster. Dat ze haar witte, zomerse jurk aanheeft, vergeet ze direct. Yulia wijst naar een mooi gedekte tafel met daarop een heerlijke zomerse salade, stokbrood en een quiche. “Sit, sit… you work hard today.” Er wordt water ingeschonken, borden opgeschept en samen genieten ze van het heerlijke eten in de zon. Dit is ontspannen thuiskomen, er wordt voor haar gezorgd. Rinke geniet.

Mara

Als ze Jeppe in bad heeft gedaan, hoort ze een bekende stem Joehoe! roepen. Mara is thuis! Haar lieve vriendin kon twee weken ‘vakantie’ nemen. ‘Als er een plek is waar ik nu even tot rust kan komen, is het bij jou,’ schreef ze eerder die week. Rinke was maar wat blij dat Mara haar niet vergeten was nu ze in de bruisende studentenstad woonde. In het begin appte ze haar nog regelmatig, maar Mara was altijd aan het rennen, vliegen en hollen. Of drinken… en dan kreeg Rinke midden in de nacht ineens een liefdesverklaring van hartjes-emoji’s van haar vriendin via de app. Om vervolgens weer dagen niks te horen.

Vreemd verzoek

‘s Avonds zitten ze samen op het bankje voor de boerderij. Mara schenkt wijn uit het karafje en tuurt uit over de velden. “Dit heb ik gemist…” zucht ze hardop. “Maar vertel, hoe gaat het nu met je Rink? Ik heb het idee dat er een heleboel is waar ik niks vanaf weet…”

Rinke vertelt over de twee Oekraïense vrouwen, het oppasprobleem met Sanne, het werk bij De Groene Meerbode, Charly, het overlijden van zijn tante en natuurlijk over Anne-Claire en Marije Koldenhof. En het vreemde verzoek van een ontmoeting. Het briefje met het telefoonnummer brandt nog steeds in haar zak. “Wat zou jij doen, Mara?”

Cameraploeg

“Oef… ik snap niet waarom ze per se jou in haar closure moet betrekken? Ik weet het niet hoor… Jij hebt je leven op de rit gekregen. En zo te horen zij ook. Waarom zouden jullie wegen moeten kruisen? Oké, jullie kinderen zijn verwant. Misschien dat ze wil voorkomen dat er over twintig jaar een cameraploeg voor de deur staat. Dat ze daar afspraken over wil maken…” Rinke zucht. “Misschien moet ik die pleister er maar gewoon in één keer vanaf rukken.”

‘Hi Marije, Rinke hier. Ik heb je nummer van Anne-Claire gekregen. Ik vind het heel spannend om af te spreken. Lukt het jou donderdag om 13 uur in Het Tuinhuis? Ik hoor graag van je.’

Wraak...

“Well done, dear,” zegt Mara die over haar schouder meekijkt. “En jij neemt nu de leiding. Als je wilt, ga ik donderdag wel mee, dan ga ik aan een tafeltje in de buurt zitten. Ik heb flink m’n best gedaan met kickboksles. Dus als die dame iets raars flikt, tik ik haar zo op haar neus. Met mijn linkerteen. Easy!”

Rinke lacht. Ze ziet het al helemaal voor zich. Mara vertelt vervolgens uitgebreid over de sportieve kant die ze in zichzelf heeft ontdekt. En natuurlijk over Maud en Marie, haar twee huisgenoten. Ook al zo fanatiek met kickboksen. Een inbreker maakt in het studentenhuis geen schijn van kans. Rinkes gedachten dwalen af. Heeft ze er wel goed aan gedaan om een appje te sturen? Wat als Mara gelijk heeft… stel dat Marije eigenlijk uit is op wraak. Je hoort zulke rare verhalen tegenwoordig.

Ping. Een berichtje. Van Marije.

‘Rinke, wat een opluchting om van je te horen. Donderdag 13 uur staat genoteerd. Ik verheug me erop om je te spreken.’

Volgende week: Marije zit er al als Rinke aankomt bij Het Tuinhuis. Het gesprek verloopt heel anders dan Rinke van tevoren had bedacht.

Annemarie van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden