MT46 M46 En ook nog Beeld Anouschka Rokebrand (portret Joke), iStock, privébeeld.
Beeld Anouschka Rokebrand (portret Joke), iStock, privébeeld.

PREMIUM

‘Paardrijden geeft mij een gevoel van vrijheid. Ik ben even los van alles’

Vanaf haar eerst grote rol begin jaren 90 in Les misérables is Joke de Kruijf (57) niet meer weg te denken uit het Nederlandse musicallandschap. Vanaf 22 september staat zij op de planken met de Broadwaymusical The Prom.

MT46 M46 En ook nog Beeld

1. Poes

“Mijn poes Demi, een Cornish Rex, was mijn grote liefde. Helaas is ze overleden. Ze was zo zacht als een konijn, en een unieke poes, ze voelde mensen goed aan. Als het niet klopte met iemand, keek ze mij doordringend aan. Klopte het wel, dan kroop ze bij hem of haar op schoot.”

2. Klaproos

“Doordat ik veel onderweg ben, lukt het mij niet om vaak genoeg de natuur in te gaan. Ik geniet daarom extra van klaprozen die ik vanuit de toerbus in de bermen zie staan. De klaproos is kwetsbaar en krachtig tegelijk, laat zich niet plukken, en is zo mooi van kleur; hij geeft mij altijd een geluksgevoel.”

MT46 M46 En ook nog Beeld

3. Waterschoentjes

“Van een vriendin kreeg ik een paar waterschoentjes die niet alleen heel lekker zitten, maar er ook nog eens geweldig uitzien. Het zijn een soort bootschoenen met gaatjes erin en glitters erop. Het zijn, denk ik, de goedkoopste schoenen in mijn kast, maar ook degene die ik het liefst draag.”

4. Kubus

“Op een van mijn geluidsboxen staat een glazen kubus met op een zijde een foto van mijn vader en op een andere zijde een heel lief, in zijn handschrift geschreven gedicht dat hij voor mij had gemaakt. Mijn vader overleed in 1993, een groot gemis. Maar als ik naar zijn lachende gezicht kijk, voel ik me vooral dankbaar dat hij er was.”

5. Paardrijden

“Als jong meisje leerde ik paardrijden en dat ben ik altijd blijven doen. Het is een welkome afwisseling met mijn vaak hectische, drukke leven. Paardrijden geeft mij een gevoel van vrijheid. Ik ben even los van alles, uit mijn hoofd, en helemaal in het hier en nu.”

Wijk aan zee

“Vroeger gingen wij altijd met het hele gezin naar Wijk aan Zee. Ik heb daar zulke warme herinneringen aan. Met emmer en schepje zandkastelen bouwen of garnalen vangen, geen poespas. Mijn broer gaat er nog altijd heen en soms ga ik bij hem langs. De sfeer is onveranderd en brengt meteen weer al die fijne herinneringen terug.”

Deirdre EnthovenAnouschka Rokebrand (portret Joke), iStock, privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden