MT32 Gesprek Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ontspannen op vakantie of heb je er vooral stress van?

Werk afronden, koffers pakken, files, drukte op de luchthaven: op vakantie gaan vergt nogal wat van onze stressbestendigheid. Kom je ondanks alles tot rust? Of krijg je vooral stress van op reis gaan?

Lezeres Jannie Velzing-Peters

“Toen ik nog werkte, ging ik weleens ­gestrest op vakantie. Maar als ik eenmaal weg was, kwam de rust vanzelf. Nu ik met pensioen ben, ervaar ik dat niet meer zo.”

Lezeres Petra Van de Walle

“Wij hebben de luxe van een vakantiehuisje in eigen land. Zodra het mooi weer is, rijden wij ernaartoe en is het vanaf moment één puur genieten.”

Lezeres Lizzy van Duuren

“Hoe hard ik elk jaar ook roep om niet te stressen, het gebeurt altijd vanzelf weer.”

Stressexpert Elke Van Hoof op de Vlaamse zender Radio 1

“Ik raad mensen aan om twee weken van tevoren al te beginnen met hun vakantie voor te bereiden. Maak voor jezelf uit wat je op het werk nog kunt doen en deel ook alvast de eerste week van je ­vakantie in.”

Lezeres Sandra de Jong

“Voorheen had ik stress voordat ik op vakantie ging, maar tegenwoordig niet meer. Ik weet precies wat ik moet meenemen en ga altijd goed voorbereid op weg. En mocht ik wat zijn vergeten: bijna alles is te koop.”

Bedrijfspsycholoog Patricia van ­Casteren op nu.nl

“Mensen zijn vaak al overspannen of te druk op hun werk en verwachten dat een vakantie dat oplost. Dat lukt alleen als mensen dan ook echt kunnen ­ontspannen.”

Lezeres Hanny Sengers

“De enige stress die ik heb is of mijn koffer niet meer dan twintig kilo weegt.”

MT32 Gesprek Beeld
  • Meer dan twee derde van de Nederlanders ervaart stress tijdens de voorbereidingen van de (langere) zomervakantie.
  • Bij 35% van de huishoudens zorgt dat ook voor ruzie.
  • Gemiddeld hebben Nederlanders achttien vakantiedagen nodig om zich te kunnen ontspannen en weer op te laden.
  • Tips om zonder stress op vakantie te gaan: geef op het werk zo’n twee tot drie weken van tevoren aan dat je op vakantie gaat, neem minstens twee dagen speling tussen de laatste dag dat je ­beschikbaar bent voor collega’s en je laatste werkdag, én ga niet ­meteen de volgende dag op reis.
  • Bronnen: metronieuws.nl, nu.nl
Tara beckRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden