MT22 M22 Vind ik leuk Beeld Anp, Getty Images, Leendert Vooijce.
Beeld Anp, Getty Images, Leendert Vooijce.

PREMIUM

Ola Mafalaani: ‘Tango is heel sensitief. Dansen is een heel mooie ervaring’

Regisseur Ola Mafaalani (54) is geboren in Syrië en groeide op in Duitsland. Vanaf 1991 woont ze in ­Nederland. Ze werd bekend dankzij de theaterhit Borgen. Vanaf 22 mei is haar magische opera Midsummer Night’s Dream van Opera Zuid te zien, naar de romantische komedie van Shakespeare.

MT22 M22 Vind ik leuk Beeld

1. Operazangeres

“Laatst heb ik aan een opera gewerkt met Eva Maria Westbroek. Ze zong op twee meter afstand van mij. Het was in een kleine studio, het geluid weerkaatste tegen de wanden. Het voelde even alsof ik ruimteloos was. Het was zo prachtig, ik kon mijn geluk niet op.”

2. Mimosa

“Ik ben gek op bloemen, vooral op mimosa. Mijn hele kamer ruikt nu naar mimosa, het is alsof de zon bij je ­binnenkomt. De knop die nog moet uitkomen is net de zonsopgang, de uitgekomen bloem staat voor de middagzon en de gedroogde bloemen voor de zonsondergang.”

MT22 M22 Vind ik leuk Beeld

3. Parijs

“Parijs is mijn favoriete stad, hier komt alles voor mij samen. Het is de stad van de mimosa én de tango. Het is een heel sensuele stad, overal wordt gedanst, bijvoorbeeld aan de Seine. Als je over straat loopt, zie je op elke hoek van de straat een feestje bij mensen thuis.”

4. Ontbijt aan zee

“Als ik naar zee ga, neem ik mijn eigen ontbijt mee. Ik heb een campingpannetje en gasstel om zelf verse koffie te zetten en een eitje te koken. En dan ontbijt ik met vers brood en fruit terwijl ik de golven zie en de zee ruik. Daarna neem ik een duik in de zee, daar kan geen spa tegenop. Kamperen en dan de zonsondergang zien is ook acht sterren waard!”

5. Tangodansen

“Twintig jaar geleden kwam ik voor het eerst met tango in aanraking in Buenos Aires. Alsof er een tangovulkaan losbarstte, zo mooi. Tango is heel sensitief, dansen is een heel mooie ervaring. Je voelt de ene hand van je danspartner op je rug, de andere hand in je handpalm en voor de duur van een dans synchroniseer je met een vreemde.”

Tijdreis

“Als ik een improvisatie-opdracht geef en de acteurs zich helemaal overgeven, voelt het alsof we samen een tijdreis maken. Net als de vogels in de lucht die uit elkaar dwarrelen en dan weer een groep vormen. Door improvisatie komen teksten die Shakespeare zo veel jaar geleden schreef, weer tot leven alsof het zich nu afspeelt.”

Dorine van der WindAnp, Getty Images, Leendert Vooijce.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden