MT42 M42 Lezen kijken luisteren Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, series en tv-programma’s

De lekkerste lees-, kijk- en luistertips vind je hier.

MT42 M42 Lezen kijken luisteren Beeld

Net verschenen

De nieuwe Jan Siebelink

Roman | In Knielen op een bed violen beschreef Jan Siebelink hoe het steeds sterker wordende geloof van zijn vader de ondergang van de familiekwekerij betekende. Zijn nieuwe roman Brengschuld verhaalt hoe de familie een deel van de grond moest verkopen en hoe, door de daarop gebouwde tennishal, de buitenwereld over de ooit zo paradijselijke plek heen walste.
€ 23,99 (De Bezige Bij).

Biografie van een bijzondere vrouw

Biografie | Etty Hillesum werd in 1943 op 29-jarige leeftijd in Auschwitz vermoord. In 1981 werden haar voor het eerst gepubliceerde brieven en een bloemlezing uit haar dagboek een wereldwijde besteller. Judith Koelewijn dook in het leven van Etty Hillesum en schreef de biografie van deze bijzondere vrouw die weigerde onder te duiken en die postuum een mythe werd.
Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven € 35 (Balans).

Mantelzorg wordt mantelliefde

Non-fictie | Na vijftien jaar samenwonen trouwde theaterpersoonlijkheid Annemarie Oster met de man die ze op haar zestigste ontmoette. Niet lang daarna kreeg hij de diagnose vasculair Parkinsonisme- en dementie. Van een soms lastige echtgenoot veranderde hij in een zachtaardige, nooit klagende man. Liefde, schuldgevoel, ergernis, schaamte en medelijden, het komt allemaal voorbij in het ontroerende en goudeerlijke Mantelliefde.
€ 17,99 (Podium).

MT42 M42 horizontale lijn licht roze Beeld
MT42 M42 Lezen kijken luisteren Beeld

3x opvoeden

 1. Over het opgroeien van je (klein)kind in deze complexe maatschappij
  De kinderen van nu groeien op in een competitieve samenleving. Psycholoog Marilse Eerkens ontvouwt vijf opvoeddoelen om een kind tot een aardig, betrokken en sociaal mens te maken.
  Als ze maar gelukkig worden door drs. Marilse Eerkens € 22,99 (De Bezige Bij).
 2. Over ophouden met ruziemaken
  ‘Even leuk spelen’ kan bij kinderen ontaarden in een slagveld vol tranen en rondvliegend speelgoed. Hoe je dat voorkomt, lees je in deze even praktische als humoristische gids.
  Maakt me niet uit wie er begon door Eva Bronsveld & Elsbeth Teeling € 20,99 (Kosmos).
 3. Over de rol van grootouders
  Wat betekent het eigenlijk om grootouder te zijn? Wat is de rol van een opa en oma in dit moderne tijdperk? In dit aardige (cadeau)boek staan wenken en tips.
  Handboek voor opa’s & oma’s door Gerard Jansen € 15,99 (Snor).
MT42 M42 horizontale lijn licht roze Beeld
MT42 M42 Lezen kijken luisteren Beeld

Film

Schone schijn bedriegt

De Brit Harry Styles is een van de grootste popsterren van nu. Hij acteert ook. Hij speelde eerder in Dunkirk, van Christopher Nolan. In de psychologische thriller Don’t worry darling wordt hij geregisseerd door zijn geliefde, actrice Olivia Wilde. Harry speelt Jack die met zijn vrouw Alice (Florence Pugh) in Victoria woont, een paradijslijk plaatsje in de woestijn. Alle mannen die werken in het uiterst geheime Victory Project mogen daar wonen samen met hun gezinnen. Achter de idyllische façade schuilt echter een sinistere werkelijkheid.
Don’t worry darling, nu in de bioscoop.

Netflix

Ultiem filmicoon

De nieuwe biografische film Blonde over Marilyn Monroe is gebaseerd op de gelijknamige roman van Joyce Carol Oates uit 2000. Hierin komt ook Marilyns liefdesleven aan bod, met name haar laatste twee huwelijken met honkballer Joe DiMaggio (Bobby Cannavale) en toneelschrijver Arthur Miller, gespeeld door Adrien Brody (The pianist). Het filmicoon zelf wordt gespeeld door Ana de Armas, die vorig jaar doorbrak als Bond-girl in No time to die. Ook leuk om te weten: Brad Pitt is de producer van deze film.
Blonde, vanaf 28 september op Netflix.

MT42 M42 horizontale lijn licht roze Beeld
MT42 M42 Lezen kijken luisteren Beeld

3x dertig jaar na de bijlmerramp

Op 4 oktober 1992 stortte een El Al-vliegtuig neer in de Amsterdamse Bijlmer. KRO-NCRV blikt hierop terug met het concept Rampvlucht.

 1. Serie: mysterieuze gebeurtenissen
  In deze vijfdelige dramaserie gaan een dierenarts uit de Bijlmer en twee journalisten op zoek naar de waarheid rondom alle mysterieuze gebeurtenissen van de ramp. Ze belanden in een gevecht met de luchtvaartwereld, de geheime diensten en de overheid. Met o.a. Kenneth Herdigein, Gijs Scholten van Aschat en Saskia Temmink.
  Vanaf donderdag 29 september om 21.30 uur op NPO 1.
 2. Docu: overheid versus burger
  In haar documentaire over de Bijlmerramp spreekt Gouden Kalf-winnaar Els van Driel (Shadow game) met betrokkenen, slachtoffers en nabestaanden over de feiten en het wantrouwen.
  Vanaf 29 september te zien op NPO Plus, op 4 oktober op NPO 2.
 3. Podcast: alles boven tafel
  De waarheid boven tafel krijgen. Dat was het belangrijkste doel van twee rivaliserende onderzoeksjournalisten die na de Bijlmerramp in het diepste geheim gingen samenwerken. In deze podcast klinkt hun meeslepende verhaal.
  Vanaf 29 september, via de bekende platforms en op rampvlucht.kro-ncrv.nl
Heleen Spanjaard en Ernest MarxRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden