null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moet er een rookverbod komen op het terras?

Een sigaretje opsteken op het terras, bij McDonald’s mag dat vanaf deze maand niet meer. De fastfoodketen voert namelijk een algeheel rookverbod in. Zouden andere terrassen moeten volgen?


Lezeres Lynda Bouwers

“Roken waar kinderen spelen, vind ik niet meer van deze tijd. Het is bewezen dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid en ik vind dat anderen niet blootgesteld hoeven te worden aan schadelijke verslavingen van iemand anders.”

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het AD

“Elke stap die bijdraagt aan een rookvrije omgeving, vooral voor kinderen, is heel belangrijk voor onze gezondheid. Want elk jaar sterven nog steeds zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.”

Johan de Vos, vicevoorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland Breda op Radio 1

“Dat een familierestaurant als McDonald’s deze stap zet, daar heb ik het grootste respect voor en ik hoop dat veel familierestauranthouders volgen. Maar je moet zoiets niet willen opleggen. Laat ondernemers dat zelf bepalen.”

Lezeres Miranda van Heusden

“Ik vind persoonlijk van wel. Als niet-rokende terrasbezoeker heb ik er last van als die rookgeur mijn kant op komt terwijl ik lekker zit te eten.”

null Beeld

Lezeres Caroline de Haas-Lusthof

“Eerst moesten rokers naar buiten en nu kunnen ze helemaal nergens meer heen. Ik rook zelf niet, maar vind het belachelijk.”

Lezeres Nathalie van Rietschoten

“Heel goed! Dat mensen zelf moeten bepalen of ze willen roken klopt, maar daar hoeven ouders (met kinderen) die op het terras zitten geen last van te hebben.”

Lezeres Kitty Smits-Vink

“Een algeheel verbod hoeft van mij niet, zolang er maar een rookvrij deel is. En dan wel graag rekening houden met de windrichting.”

Lezeres Miriam Middelkoop-Copray

“Heerlijk, dan kan ik tenminste ook met plezier overal buiten op een terras zitten zonder de sigarettenrook van een ander.”

null Beeld
  • In 2020 telde Nederland zo’n 250 rookvrije terrassen. Dat is slechts 1% van het totale aantal. Deze maand komen daar ruim 200 McDonald’s-terrassen bij.
  • 33% van de rokers vindt het geen probleem dat zij geen sigaret meer mogen opsteken. Zij zeggen de fastfoodketen net zo vaak te blijven bezoeken.
  • In cafés en restaurants geldt sinds 2008 een rookverbod binnen. Op terrassen in de buitenlucht mag nog wel worden gerookt.
  • Op de vraag of er een rookverbod moet gelden voor alle terrassen, zegt 65% van de niet-rokers ‘ja’. Onder mensen die wél roken is dat 14%.

    Bronnen: NH nieuws, Hart van Nederland, EenVandaag.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden