MT39 Zij van Beeld Marloes Bosch, Iona Hoogendoorn (portret Tomas). Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch, Iona Hoogendoorn (portret Tomas). Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Mijn ex toonde begrip voor mijn verliefdheid. Hij vond zelf eigenlijk ook dat Willem beter bij me paste’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: ex-onderwijzeres/activiteitenbegeleidster Dorine van Nifterik (65), vrouw van schrijver Tomas Ross, pseudoniem van Willem Hogendoorn (77).

“Mijn oudste zus met wie ik heel close ben, had een relatie met de oudste broer van Willem. Daardoor had ik Willem weleens gezien. Ergens leek hij me wel een leuke, interessante man, maar niet mijn type. Dat laatste dan vooral omdat hij eruitzag als zo’n snelle jongen. Gekleed in een leren jackie en rijdend in een grote, dure auto. Zo’n man die je associeert met veel vrouwen om zich heen.”

“Zijn broer en hij waren allebei gescheiden en kochten samen een grote stolpboerderij. Daar kwam ik weleens met mijn zus. In het weekend waren Willems kinderen er en ineens zag ik een heel andere man. Een heel leuke, zorgzame huisvader zonder ook maar een spoor van haantjesgedrag. Destijds zag ik wel verschil tussen de privé-persoon Willem, die lief, belangstellend en behoedzaam in de omgang is en Tomas, de succesvolle schrijver die onverbloemd zegt wat-ie denkt en in zijn boeken ook best hard kan zijn. Inmiddels zijn die twee meer één geworden. Willem hoeft niet altijd meer overal bij te zijn, hij heeft zich wel bewezen. Eigenlijk was het in 1990 in die boerderij liefde op het eerste gezicht. Willem vond mij ook leuk, maar ik was nog getrouwd. Pas toen ik me liet ontvallen dat ik met mijn supergezellige, bourgondische man meer een broer-zusrelatie had, begreep Willem dat ik in dat huwelijk misschien toch niet helemaal op mijn plek zat. Mijn ex toonde begrip voor mijn verliefdheid. Hij vond zelf eigenlijk ook dat Willem beter bij me paste. Na de scheiding zijn we altijd bevriend gebleven.”

Verschillende opvoedstijlen

“Over Willems oudste twee kinderen heb ik gezegd dat ik me niet met hun opvoeding zou bemoeien, dat was aan Willem en zijn ex. Wél moesten ze van mij meehelpen in het huishouden zoals ik dat thuis gewend was. Over de opvoeding van Pauline (28), onze gezamenlijke dochter, hebben Willem en ik wel gebotst. Ik focus op harmonie en probeer het iedereen naar de zin te maken. Willem is veel strenger en duidelijker: nee is nee. Ondanks die verschillende opvoedstijlen is Pauline een leuke, stabiele vrouw geworden op wie we beiden trots zijn.”

“Willem is veel gedisciplineerder dan ik. Ik kan nog weleens uitstelgedrag vertonen, hij niet. Botsen doen we amper nog. Al hebben we natuurlijk wel meningsverschillen. Dan kunnen we ook fel zijn, maar altijd met respect voor elkaar. Een crisis? Ik heb weleens een paar maanden elders gewoond, maar dat was slechts een time-out. De intentie om uit elkaar te gaan is er nooit geweest. We hebben een klein houten huisje op de Veluwe. Dus als een van ons beiden behoefte heeft aan afzondering, dan is dat een fantastische terugtrekplek. Meestal ben ik degene die daar gaat zitten, omdat Willem thuis het lekkerst werkt. Zelf ben ik opgeleid als onderwijzeres, maar er was toen, anders dan nu, zó’n overschot aan leerkrachten, dat ik activiteitenbegeleidster werd. Met veel voldoening heb ik jarenlang met demente bejaarden gewerkt.”

MT39 M39 horizontale lijn donker oranje Beeld
MT39 Zij van Beeld

Werken op vakantie

“Tegenwoordig doe ik vrijwilligerswerk. Ik coördineer een telefooncirkel en bel dagelijks alleenwonende ouderen om te controleren of alles goed met ze is. Als ik met vakantie ben, doet iemand anders dat.
Soms kan ik weleens pissig worden dat Willem zo vasthoudend is over de hond die van hem niet mee mag op vakantie. Dat was zijn voorwaarde toen we haar in huis namen. Ik heb daarmee ingestemd, maar dat neemt niet weg dat ik haar het liefst mee zou nemen. We hebben het fijn, hoor, als we onderweg zijn met ons oude volkswagenbusje. De eerste week doen we dan lekker rustig aan en rijden we op ons gemak naar bijvoorbeeld Kroatië. Daarna wil Willem ergens een huisje hebben, want dan kan hij werken. Vroeger dacht ik: we zijn toch met vakantie, dus waarom werken? Maar nu vind ik het eigenlijk wel prettig. Als hij zit te schrijven, ga ik lekker een boek lezen of wandelen. Ik kan me ook in mijn eentje uitstekend vermaken.”

“Thuis hebben we allebei een ander ritme. Willem is een ochtendmens, ik een avondmens. Hij staat al voor dag en dauw op, wandelt met de hond, gaat vaak nog een stuk fietsen en heeft al zitten schrijven voordat hij mij een kop thee op bed brengt. Willem ligt al om half negen ’s avonds in bed. Ik ben eraan gewend om de avond voor mezelf te hebben en hij de ochtend. Ja, hij betrekt me zeker bij wat hij schrijft. Vaak leest hij het me voor. Als ik zeg dat iets niet klopt of dat een vrouw zo niet praat, dan neemt hij dat ter harte. Wat ik van zijn complottheorieën vind? Hij doet grondig onderzoek, maar vult feiten aan met fictie. Hij claimt dan ook nooit dat het allemaal waar is. Wat hij soms over bestaande personen schrijft, vind ik moeilijk, omdat het vermoedens zijn en je nooit weet of die persoon ook echt zo denkt. Anderzijds vind ik het knap dat hij er een spannend verhaal van maakt waarvan je denkt: ja, zo zou het kunnen zijn. Momenteel is hij met zijn 78ste boek bezig en ik mag hopen dat het nog lang niet zijn laatste is. Niet alleen omdat hij nog ideeën genoeg heeft, maar vooral ook omdat ik hem het liefst nog héél lang naast me heb.”

MT39 Zij van Beeld

Willem & Dorine

Hoe maak je het weer goed na een aanvaring?
“Meestal gaat hij naar boven en hebben we het er daarna niet meer over. Vroeger kon ik er nog op terugkomen, maar nu zeg ik: loslaten is de beste remedie, want het gaat meestal nergens over.”

Wat bewonder je aan hem?
“Hoe hij elke keer weer met frisse moed aan een nieuw boek begint. Hij is een geboren schrijver.”

Favoriet moment
“Elke middag om 17.00 uur nemen we een drankje en praten we bij. Vaak vertelt hij dan over zijn boek of over onderzoek dat hij heeft gedaan. Zo leer ik nog voortdurend bij, haha.”

Hier komen we niet uit.
“Ik ben in mijn leven heel vaak verhuisd. Wij wonen nu al 25 jaar op hetzelfde adres. Dat vind ik erg lang. We hebben hier in Den Haag de stad, de duinen en de bossen, maar eigenlijk zou ik wel op het platteland willen wonen. Als het moet, gaat Willem mee, maar hij vindt het hier heerlijk, dus…”

Over tien jaar…
“Hebben we hopelijk nog net zo’n fijn leven als nu. Hoewel Willem rookt als een ketter rent hij nog altijd de trap op en af en fietst hij vrijwel dagelijks. Zijn conditie is dus nog prima. Het zou fantastisch zijn als we er dan nog steeds lekker op uit kunnen trekken met ons oude volkswagenbusje.”

Mieke van WijkMarloes Bosch, Iona Hoogendoorn (portret Tomas). Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden