null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Maak je je zorgen om de corona-zomergolf?

Het aantal coronabesmettingen neemt de afgelopen tijd toe. Maak je je zorgen om deze nieuwe golf aan besmettingen? En doe je nu extra voorzichtig uit bescherming tegen het virus?

Lezeres Feikje Bosma

“Nee, corona wordt onderdeel van ons leven, net als het influenzavirus dat is. Zo zou ermee omgegaan moeten worden. Geen beschermingsmiddelen meer, vaccinaties voor de risicogroepen en gewoon doorgaan met leven.”

Lezeres Henny van Beek

“Ik ben én blijf voorzichtig met het coronavirus.”

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc in Nijmegen in het AD

“Het liefst zou je zien dat we deze maanden lege ziekenhuizen hadden gehad. Dan had het personeel op adem kunnen komen, had je meer zorgachterstanden kunnen wegwerken. Dat is niet gebeurd. Daarom ben ik best pessimistisch over het najaar.”

Lezeres Janneke Roukema

“Ik maak me geen zorgen, maar ik houd me ook nog steeds aan de ‘hygiëne­regels’. Uiteindelijk zullen we het wel allemaal een keertje krijgen, ben ik bang.”

Geert Westerhuis (RIVM) op nu.nl

“Het is aan mensen om in te schatten welk risico ze willen lopen. Wij kunnen alleen zeggen hoe je de kans op besmetting kunt verlagen. Hoe minder contact, hoe kleiner het risico. Door vaak je handen te wassen, afstand te houden en goed te ventileren verlaag je het risico om besmet te raken.”

Lezeres Marjan Kremer

“Ik zoek de drukte niet op en vlieg ook niet iedereen om de hals, maar verder doe ik niets speciaals om besmetting tegen te gaan.”

Lezeres Ria van der Weele

“Ik heb het een aantal weken geleden gehad en anderen in mijn omgeving ook. Wel in een milde vorm, gelukkig.”

Lezeres Monique Brouwers

“Als ik het krijg, dan is het zo. Ik kan me daar niet druk om maken. Tot nu toe ben ik nog wel gespaard gebleven.”

null Beeld
  • In de eerste week van juli werden er gemiddeld zo’n 5.600 positieve (GGD)-coronatesten per dag gemeld. Een maand eerder ongeveer 1.300.
  • Ook het aantal herinfecties stijgt. Rond april was bij minder dan 15% van de mensen met een positieve GGD-test sprake van een eerdere (met test bevestigde) besmetting. Inmiddels is dat percentage verdubbeld.
  • Mensen die alleen de eerste en tweede vaccinatie hebben gekregen zijn amper meer beschermd tegen het coronavirus.
  • Degene met een boosterprik – zo’n 6 op de 10 nederlanders – nog wél. Deze vaccins zijn 63% effectief tegen ziekenhuisopname en 74% tegen opname op de IC.

    Bronnen: Coronadashboard, de Volkskrant, AD.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden