null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Kies je er vaker voor om geen alcohol te nemen?

Steeds meer Nederlanders zijn negatiever gaan aankijken tegen het drinken van alcohol. Mensen zijn zich bewuster van de gezondheidsrisico’s, waardoor ze liever wat vaker een glaasje laten staan.

Lezer Manuel L.

“Ik ben mij al jaren bewust van de gezondheidsrisico’s en snap niet dat mensen zo onvoorzichtig met alcohol kunnen omgaan. Het wordt tijd dat er, net zoals met roken, meer voorlichting komt over wat overmatig alcoholgebruik met je lichaam doet.”

Lezeres Feikje Bosma

“Ik vind drankjes zonder alcohol gewoonweg lekkerder dan met alcohol. Ik kies dus liever voor frisdrank of een 0.0-drankje.”

Lezeres Ria Verweij

“Alcohol is bijna het nieuwe roken. Ik snap echt wel dat te veel schadelijk is, maar een wijntje per dag moet toch wel kunnen?”

Lezeres Jacqueline Tenneij

“Het is gewoon een kwestie van wennen om naar maximaal één glas per dag te gaan. Voor mij was het helemaal niet lastig en dat ene glaasje smaakt heerlijk.”

null Beeld

Sobercoach Esther ten Hove in RTL Nieuws

“Er is een flinke trend gaande als het gaat om gezonder leven, wat ook leidt tot een gestage toename van alcoholvrije alternatieven. Daarbij ontdekken steeds meer mensen de voordelen van een alcoholvrij leven.”

Dietist Janiek Vreeken op nu.nl

“Alcohol, zeker als je veel gebruikt, is natuurlijk niet zo gezond. Daarom is het advies om maximaal één glas per dag te drinken. Er zitten veel nadelen aan alcohol drinken, zoals een grotere kans op kanker, bijvoorbeeld borstkanker, een beroerte of schade aan je lever.”

Lezeres Ingrid Creugers-Heijenrath

“Alleen op de vrijdag drink ik een glaasje om de werkweek af te sluiten. En soms op zaterdag om te proosten met vrienden.”

Lezeres Diana Fredrix

“Ik drink zelden alcohol. Het is voor mij geen must.”

null Beeld
  • Bij een op de vier mensen is het imago van alcohol in de afgelopen vijf jaar negatiever geworden. Nog eens 23% dacht hier vóór die tijd al zo over.
  • Veel ondervraagden vinden dat alcohol vaak te prominent aanwezig is. Onder andere door tv-reclames en feestjes waarbij alcohol als vanzelfsprekend wordt gezien.
  • Voor 37% staat alcohol juist voor ontspanning, genieten en gezelligheid.
  • Ruim 80% van de volwassen Nederlanders drinkt weleens alcohol.
  • Zo’n 44% houdt zich aan De richtlijn van de Gezondheidsraad: drink niet of maximaal 1 glas per dag.
  • Bronnen: EenVandaag, Trimbos, NPO Kennis.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden