Header De affaire NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUMAflevering 24

‘Je gaat Thijs, je gezin en jezelf kapotmaken’

Alhoewel ze weet dat Xander gelijk heeft, doet ze niet wat hij zegt en spreekt ze toch af met Daniël. Tegen Thijs hangt ze een leugentje op.

Vorige week: Nina denkt terug aan de zoenpartij met Daniël en heeft de behoefte om wat er gebeurd is met iemand te delen.

Vrijdagmiddag

Vandaag heb ik tegen twee mannen gelogen. Vanmorgen, tegen Thijs, was bizar genoeg het eenvoudigste. De jongens waren al de deur uit. Ik stond bij het aanrecht, met mijn rug naar hem toe. Ik schonk water in de theepot en ik zei, quasi-argeloos: “O, had ik je trouwens verteld dat ik vanmiddag naar José ga, je weet wel, die oude studievriendin?” Thijs humde boven zijn krant. Toen zei hij afwezig tegen mijn huichelachtige rug: “José, o ja. Ben je wel terug voor het eten?”

“Ja hoor, ” zei ik, terwijl ik mijn hand naar mijn mond bracht, een vuist vormde en hard op mijn knokkels beet.

Zo simpel kan het dus zijn. Natuurlijk heb ik in twintig jaar huwelijk weleens eerder de waarheid een draai gegeven. Maar verder dan iets van de prijs van een paar laarzen af jokken of de kinderen een hand boven het hoofd houden, ging dat niet.

Zou Thijs toch iets gevoeld hebben? Toen hij naar kantoor ging bleef hij na zijn gebruikelijke kus even voor me staan. “Je ziet er goed uit, Nina.” Voordat ik kon reageren op dit spaarzame complimentje gaf hij me een knuffel. “We moeten ons tripje naar Rome niet vergeten,” zei hij in mijn haar.

Nu was ik het die humde. Maar veel tijd voor schuldgevoel kreeg ik niet. Ik begon nog maar net de ontbijttafel af te ruimen toen er een appje van Xander binnenkwam.

‘Ik heb je toch niet te streng aangepakt, woensdag?’

‘Welnee, ik kan wel tegen een stootje,’ schreef ik, terwijl ik kromp onder de herinnering aan ons telefoongesprek. Mijn biecht over de zoen met Daniël leverde me niets op dan een strenge preek. Mijn vriendin Lieke zou tenminste nog aan mijn lippen hebben gehangen, Xander zei alleen resoluut: “Je moet hiermee kappen Nina. Meteen. Je gaat Thijs, je gezin en jezelf kapotmaken.”

“Maar ik begin natuurlijk helemaal geen affaire,” piepte ik. “Ik wil hem gewoon één keertje, meer niet.”

“Wat een onzin.” Xander klonk boos, alsof hij zelf op het punt stond bedrogen te worden. “Natuurlijk kun jij niet eventjes-één-keertje leuk met iemand anders naar bed. Dat gaat een eigen leven leiden. En je hoort bij Thijs, dat ziet iedereen van kilometers afstand. Doe jezelf dat niet aan.”

Ik kon mijn tranen niet binnenhouden, ik had natuurlijk op heel wat anders gehoopt, in ieder geval op iets meer begrip en medeleven. Pas toen ik heel hard mijn neus snoot, had Xander me meisje genoemd en gezegd dat dit alleen voor mijn bestwil was. Bestwil ammehoela, ik vertel jou nooit meer iets, dacht ik ondertussen.

‘Heb je hem nog geblokkeerd?’ wilde Xander vanochtend weten.

‘Ja ja, meteen, maak je geen zorgen,’ schreef ik met stokkende adem terug.

‘Goed zo. Zullen we even bellen?’

‘Nee, ik moet nu gaan.’ Ik gooide mijn telefoon van me af of het een bedorven broodje was.

En nu is het middag en zit ik in de auto. Mijn hart klopt uit de maat, mijn handen zijn zo klam dat ze over het stuur glijden. Als ik inparkeer raak ik op een haar na een andere auto. Gehaast stap ik uit, vluchtend voor verdere hindernissen. Ik zweef over het tuinpad. Zíjn tuinpad.

Nog voordat ik kan aanbellen, zwaait de voordeur open.

Over Nina

Nina (51), redactiemedewerker, woont samen met Thijs (53), stiefdochter Evi (24), zonen Ruben (16) en Kaj (13) en hun cyperse kater Harrie (2). Ze is nog altijd dol op Thijs. Toch wordt ze verliefd op iemand anders. En dat zet haar leven op scherp.

NinaRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden