Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Haar & make-up: Romy de borst. Styling: Ilona Jongepier.
Beeld Sanne Tulp. Haar & make-up: Romy de borst. Styling: Ilona Jongepier.

PREMIUM

‘Je bent net je moeder!’ riep mijn vriend

Er zijn van die momenten in je leven waarop je keihard met je neus op de feiten wordt gedrukt: naarmate je ouder wordt, ga je steeds meer op je moeder lijken.

In de meivakantie was ik met mijn gezin op Gran Canaria. Op een ochtend liep ik ons appartement uit, waar ik op straat vriendelijk werd begroet door twee personen die langsliepen. Vrolijk antwoordde ik het eerste wat in mij opkwam: “Bonjour!” Ik wéét dat Gran Canaria in Spanje ligt, ik wéét dat ze daar dus Spaans spreken en ik wéét dat ‘goedemorgen’ in het Spaans ‘buenos días’ is. Waarom ik dus toch ‘bonjour’ zei? Geen idee. Van schrik sloeg ik m’n hand voor mijn mond en keek mijn vriend Navin aan, die hoofdschuddend begon te lachen. “Je bent net je moeder!” riep hij uit.

Zij sprak Frans

Nu moet je weten dat mijn moeder Vlaamse is en is opgegroeid onder de rook van Antwerpen. Op school leerde zij uitsluitend Nederlands en Frans als talen, en geen Engels. Zij spreekt dus al van jongs af aan vloeiend Frans. Overal waar wij naartoe gingen op vakantie sprak zij Frans. Echt overal. Het maakte werkelijk niet uit waar we waren, zij sprak Frans. In Portugal, in Engeland, in Spanje. En in Frankrijk, een van de weinige plekken waar Frans spreken echt heel handig is. Als tiener vond ik het vreselijk gênant en nu doe ik het zelf.

Ach, hebben Milo en Oliver ook alvast iets aan hun moeder om zich voor te schamen.

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenSanne Tulp. Haar & make-up: Romy de borst. Styling: Ilona Jongepier.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden