null Beeld  Jacqueline de Haas (portret), Shutterstock.
Beeld Jacqueline de Haas (portret), Shutterstock.

PREMIUM

Jacqueline Blom: ‘Wandelen is een fijne manier om je gedachten te ordenen’

Actrice Jacqueline Blom (61) werd bekend dankzij haar rollen in Oud geld, Loenatik en Penoza. Daarnaast maakt ze eigen voorstellingen, een cabaretshow en een podcast. Ze is te zien in de tv-serie Oogappels, vanaf 7 september om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 1.

null Beeld

1. Barcelona

“Een van mijn lievelingssteden is Barcelona. De art nouveau is daar overal in de stad te zien. De detaillering van balkons, deuren. Mozaïeken op muren van huizen of schilderingen. Zo mooi. En vooral gezellig.”

2. Wandelen

“In mijn woonplaats Rotterdam wandel ik ook veel. Ik heb een hond, dus moet er sowieso op uit. Het is een fijne manier om je gedachten te ordenen tijdens een wandeling. Als je stress hebt, loop je het er zo uit. Daar is het lichaam op ingesteld.”

null Beeld

3. Lezen

“Ik lees heel veel. Ik ontdek steeds meer schrijfsters die een nieuwe toon hebben: persoonlijk en beschouwend. Ze durven op te schrijven waar ze mee worstelen. Geweldig om te ontdekken hoe zij naar het leven kijken. Zoals Deborah Levy of - in Nederland - Marja Pruis.”

4. Maker

“Ik ben meer een maker geworden. De komende tijd sta ik alleen maar in nieuwe voorstellingen of in iets wat ik zelf heb gemaakt. Dan krijg je interessantere vrouwenrollen, die heb je in oude stukken minder. Zoals in het stuk Familiespel van Marijke Schermer.”

5. Kachel

“Ons vakantiehuis is een heerlijke plek om te ontspannen. In de winter zitten we hier bij dit Noorse kacheltje, dat heel zuinig de hele ruimte verwarmt. Het beeldje erbovenop is gemaakt door mijn tante die beeldhouwster is. Ze heeft van een dakpan een beschermengeltje gemaakt.”

Fysiek

“Als ik in ons vakantiehuis ben, ben ik altijd bezig in en om het huis. Ik ben best wel fysiek. Ik vind het heerlijk om te wandelen. Ik vind het niet erg om vaker dezelfde wandeling te maken. Je ziet telkens iets anders.”

Dorine van der Wind Jacqueline de Haas (portret), Shutterstock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden