Header Geen 18 meer NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Is het een leeftijdsdingetje dat je ineens andere interesses krijgt?

Fabienne kon zich vroeger niet vóórstellen dat ze stambomen maken of tuinieren ooit leuk zou vinden. Maar nu is het dan toch zover gekomen. Leeftijdsdingetje?

Mijn moeder had vroeger allemaal hobby’s en interesses die ik best suf vond. Zo had ze de stamboom van haar familie uitgezocht en wilde mij alles vertellen over de familiebanden van mijn voorouders. Boeien, dacht ik toen. Ze hamerde erop dat ik vragen moest stellen voor het te laat was, omdat ik, misschien nu nog niet maar zéker later, interessant zou gaan vinden hoe mijn stamboom in elkaar zat. En ik dacht: jajaja en hoopte dat ze het kort hield, want saai en ik kon niet wachten om me weer in mijn leven te storten, dat in mijn ogen natuurlijk véél bruisender was dan die stoffige informatie.

Ook tuinieren was een grote liefhebberij van haar. Ze kon uren doorbrengen met werken in de tuin die vol bloeiende planten en bloemen stond. Ik kon me niet voorstellen dat ik zoiets óóit interessant zou gaan vinden.

Nieuwe interesses: stambomen maken en tuinieren

Maar het is nu dan toch zover gekomen dat mijn interesses aan het veranderen zijn. Zo heb ik me ineens gestort op het verder uitzoeken van de familiestamboom en gaat het verleden van mijn voorouders me steeds meer boeien. Die opgeleefde interesse geldt niet alleen voor stambomen. Ook tuinieren vind ik ineens leuk. Vond ik vroeger het idéé alleen al dat iemand voor zijn lol in de tuin werkte onbegrijpelijk, sta ik nu vrijwillig in de tuin met een schoffel, ben ik heel zen bloemetjes van bladen aan het knippen en betrap ik mezelf erop dat ik het leuk vind. Zijn stambomen en tuinieren nou typisch van die dingen die je later pas leuk gaat vinden? En zo ja, waarom dán pas? Leeftijdsdingetje?

Van elastieken naar leesclub

Kennelijk komen er met de jaren nieuwe hobby’s en interesses bij, maar oude verdwijnen eveneens. Je kunt je niet voorstellen dat er een moment komt dat je niet meer van verstoppertje spelen of knikkeren houdt. Ik zie mezelf ook niet zo snel meer elastieken; op een gegeven moment word je daar kennelijk toch te groot voor.

Sommige hobby’s houd je je hele leven, andere zijn misschien wel gekoppeld aan een bepaalde levensfase. Koken, tekenen en muziek, daar hield ik altijd al van. In deze levensfase zijn daar tuinieren, stamboomonderzoek én een leesclub bijgekomen..

Ik ben heel benieuwd: zullen bridgen, het Pieterpad lopen en interesse in antiek binnenkort volgen?

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Fabienne de WitRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden