Header Geen 18 meer NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ik zit in een haastmodus. Is dit nu mijn derde jeugd?

Corine kwam laatst de term ‘de gekantelde tijd’ tegen, dat gaat over het besef dat de eerste helft van je leven voorbij is. Maar ze las ook iets over het zitten in het laatste wagonnetje en - zoals we tegenwoordig zeggen - ‘de derde levensfase’. De Engelsen geven daar helemaal een mooie term aan: YEP, Young Elderly Person.

Mits in goede gezondheid heb je na je 50e nog bijna een half leven voor je. Maar dat neemt niet weg dat je gehaast kunt zijn. Mijn moeder heb ik nooit iets horen zeggen over dat ze in haar midlife crisis zat en het gevoel had dat er nog van alles moest gebeuren omdat het anders te laat zou zijn. Ik sta daar toch wel anders in.

Haastmodus

Om dan meteen van een midlife crisis te spreken is wat overdreven. Nieuwe dingen ontdekken, jezelf ontwikkelen, oude hobby’s oppakken, een half jaar in het buitenland wonen, eindelijk vloeiend Engels leren spreken, pianoles nemen, misschien nog een huis bouwen en mijn motor rijbewijs halen, ja dat kost tijd, mag ik dan alsjeblieft in de haastmodus?

Oude hobby’s

Nu de zorgtaken voor de kinderen er niet meer zijn en ze elders in het land studeren is er weer tijd om te dansen met vriendinnen in het weekend. Tijd om nieuwe steden te ontdekken, een lang gedroomde verre reis te gaan plannen en oude vriendschappen weer aan te halen. Maar ook om oude hobby’s op te pakken. Op mijn achtste stond ik elke week met mijn houten Dunlop tennisracket op de tennisbaan in mijn geboortedorp. Sinds een paar maanden heb ik weer tennisles en heb ik zelfs meegespeeld in een toernooi.

Rustmodus

Tijdens een teamuitje van mijn werk kreeg ik een surf clinic. Sinds de jaren 80 heb ik niet meer op een surfplank gestaan, maar wat een euforie toen ik zo ineens weg voer. Throwback memory lane. Vooral toen ik ook niet meer kon terugkomen en opgehaald moest worden met een motorbootje. Misschien moet ik de surfles ook maar weer gaan oppakken. Vriendinnen roepen nu al lachend: “Nee hè, je hebt alle sporten al eens uitgeprobeerd!”

Of moet ik nu toch maar even in de rustmodus? Vooral rustig genieten van de dingen die op mijn pad komen en leven als een YEP.

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Corine SchumacherRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden