Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik wil iets met je bespreken.’ Charly’s toon is ineens heel formeel. Eng formeel

Charly vertelt aan Rinke waarom hij laatst naar de notaris moest. En dat daardoor alles in een ander perspectief is komen te staan.

Vorige week: Rinke, Jeppe en Charly gaan op weg naar Zeeland, voor een heerlijk weekendje weg.

“Lief, wakker worden. Uw diner staat op tafel,” Charly streelt door haar haar. Rinke knippert met haar ogen. Voor haar gevoel heeft ze heel lang geslapen. Die corona-aftermath duurt toch langer dan ze had gedacht. In de woonkamer hoort ze Jeppe kakelen. Ze heeft hem totaal niet gehoord. “Geen zorgen. Hij werd wakker toen ik de deur iets te hard dichtdeed. Ik zag dat je lag te slapen, dus ik heb hem uit bed gehaald. Hij zit al aan tafel met grote ogen te kijken naar de tassen met eten. Dus kom maar snel.”

Fijn met z’n drietjes

Het diner is heerlijk. Een heuse kroketproeverij als voorgerecht en een overheerlijk Zeeuws vispannetje voor twee. En voor Jeppe frietjes! En gestoomde groenten die uiteraard grotendeels op de vloer terechtkomen. Elke keer als Jeppe weer een smijtbeweging maakt, duikt Charly met veel geluid onder de tafel. Het motiveert Jeppe alleen maar om nog meer te gaan gooien. Tot grote pret van beiden. Terwijl ze daar zo zitten, dwalen Rinkes gedachten af. Wat is dit fijn zo met z’n drietjes. Even is zij niet de enige die op Jeppe hoeft te letten. Dit spelletje had ze nooit met hem gedaan. Ze was alleen maar boos geworden dat hij zo met zijn eten zat te spelen. Dat hoort in je mond en niet op de grond; haar gevleugelde uitspraak bij elk eetmoment. Rinke voelt hoe ze steeds meer ontspant.

Als Jeppe eindelijk op bed ligt, kruipt Rinke tegen Charly aan op de bank. “Zullen we eindelijk beginnen aan seizoen vier van Stranger Things?” vraagt ze. Maar Charly gaat verzitten. “Nee, ik wil iets met je bespreken.”
Zijn toon is ineens heel formeel. Eng formeel.

“Ik weet niet goed hoe ik dit het beste kan vertellen. Maar laatst had ik toch die afspraak bij de notaris? Het blijkt dat tante An zuinig heeft geleefd. Als in… heel zuinig. En ze heeft het aan mij nagelaten. Ik begrijp er niks van, nog steeds niet. Mijn moeder wist ook van niks, die was net zo verrast. Zij heeft overigens het huis van tante An geërfd. Dus ze kan er goddank blijven wonen. De notaris overhandigde ook een handgeschreven brief van mijn tante die aan mij gericht was. Ik…”

Charly breekt.

Het leven waar zij van droomde

“Ze schreef dat ze al langere tijd wist van de slechte conditie van haar hart. En dat ze niet oud zou worden. Ze schreef dat ik moest gaan leven. En dat ze hoopt dat het bedrag dat ze mij zou nalaten mij gaat helpen om het leven te leiden waar zij zelf altijd van droomde. Verre reizen, de wereld ontdekken, echt leven… Maar wat ze nooit gedurfd had vanwege haar zwakke hart.”

Rinke kijkt hem met grote ogen aan. “En nu?”

Charly staart naar de vloer.

“Ik moet het allemaal nog laten bezinken. Het is in alle opzichten overdonderend. Alles komt in een ander perspectief te staan weet je…”

“En wat bedoel je precies met alles?” De vraag rolt zo haar mond uit. Feller dan Rinke gewild had. Maar ze wordt ineens heel onrustig door het gestamel van Charly.

“Dat weet ik niet precies lief… maar ik wil eerst een mooi weekend met jou en Jeppe beleven. Jullie allebei in de watten leggen. Dat hebben jullie verdiend.”

Die nacht doet Rinke geen oog dicht. Ook al ligt dat kingsize bed geweldig, ze kan de slaap niet vatten. Ze heeft het gevoel dat Charly iets voor haar achterhoudt. En dat hij op het punt staat om de laatste wens van zijn tante in vervulling te laten gaan. Verre reizen, de wereld ontdekken… echt leven.

Volgende week: Na een bezoek aan de spa heeft Rinke een rothumeur.

RedactieRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden