Margriet logo
Header columnisten Jan feb23 Beeld Marloes Bosch. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

Ik was voor veel mensen iemand met wie zij elke ochtend wakker werden. Daar past geen strak pak bij

Hoe serieus de zijn nieuws ook was op de vroege ochtend, kijkers zagen Jan vooral als die gezellige, vertrouwde man met wie ze aan de dag begonnen: Jantje.

De meeste opmerkingen van kijkers over het Ontbijtnieuws gingen helaas niet over de inhoud. Na het uitserveren van overstromingen, bosbranden, bomaanslagen en ander wereldleed kreeg ik steevast appjes als: ‘Het was weer gezellig.’ Erg ontnuchterend als je zo je best doet op de inhoud. Als de kleur van mijn mok te veel afweek van de kleur van mijn trui, was de kijker in de war. Nederland begon dan enigszins verward aan een nieuwe dag.

‘De trui’

Die hype rond de mok ontstond toen ik zeker twintig jaar geleden toevallig twee dagen achter elkaar een trui droeg in dezelfde kleur als mijn mok had. Al snel werd dit een vast onderdeel van mijn band met de kijker. Zo gebruikte ik ook papier in bijpassende kleur op mijn desk. Maar daar stopte ik mee toen het licht uit de desk mijn gezicht angstaanjagend blauw of rood kleurde. Die trui was trouwens in het begin best een dingetje. ‘Een nieuwslezer hoort een jasje en een das te dragen, anders gelooft niemand wat hij zegt,’ was de ouderwetse opvatting. Maar ik was voor veel mensen iemand met wie zij elke ochtend wakker werden. Ik vertelde wat er in de wereld gebeurde en of de paraplu mee moest. Daar past geen strak pak bij. In die tijd noemde de RTL-baas mij liefkozend ‘De trui’.

Als vertrouwd ontbijtgezicht spreken mensen op straat mij nooit aan als meneer De Hoop, maar altijd als ‘Jantje’. De band met de kijker blijkt nog steeds erg sterk. Geregeld krijg ik de vraag of ik voor oma die tachtig wordt of voor ouders die 25 jaar getrouwd zijn een filmpje met felicitaties wil sturen. Ik doe dat altijd met veel plezier.

Verkeersregelaar

Na mijn afscheid was er bij ons thuis een verkeersregelaar nodig om de aanvoer van bloemen in goede banen te leiden. Ik kreeg ook zo’n 70.000 berichtjes met soms heel persoonlijke boodschappen. Zoals van een mevrouw die haar dochter door een ongeluk verloor en die ik met mijn dagelijkse verschijning door een moeilijke periode heb geholpen. Vol ontroering las ik honderden van dit soort persoonlijke berichtjes. Uit dankbaarheid heb ik ze dagenlang allemaal met plezier beantwoord.

Paspoortbeeld columnisten jan Beeld Marloes Bosch
Beeld Marloes Bosch

Over columnist Jan de Hoop

Jan de Hoop (68) presenteerde 33 jaar het RTL Ontbijtnieuws. Sinds hij met pensioen is, geniet hij nog meer van het leven. Jan is getrouwd met Coen.

Jan de HoopMarloes Bosch. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden