MT17 hij van Beeld Marloes Bosch en privébeeld. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch en privébeeld. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Ik dacht dat die échte Grote Liefde waar ik naar op zoek was misschien wel niet bestond. Nu zeg ik: ze bestaat wél ’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: internet-strateeg en creatief directeur Marcel Baauw (51), aanstaande echtgenoot van schrijfster en actrice Nazmiye Oral (52).

“32 jaar geleden werkte Nazmiye in een restaurant waar ik weleens kwam. Wat een mooie vrouw is dat, dacht ik meteen. Ik zat destijds nog op de Kunstacademie, waar ik de avondopleiding deed. Na afloop ging ik meestal met medestudenten nog wat drinken in een café. Toen ik daar Nazmiye zag, vroeg ik haar spontaan of ze een keer met me naar de film ging. Dat wilde ze wel. Helaas bleek Europa, de film die we uitkozen, uitermate deprimerend te zijn. We hebben na afloop nog wat gedronken, maar een vervolgafspraak bleef uit.”

Elke dag hetzelfde rondje

“Allebei woonden we in Arnhem, dus we kwamen elkaar op straat weleens tegen en dan groetten we elkaar. Eigenlijk kenden we elkaar amper, want tot een wat diepgaander gesprek was het nooit gekomen. Veel later volgden we elkaar via Instagram en Facebook. Daardoor wist ik dat zij twee dochters had die inmiddels 25 en 21 zijn. Zelf heb ik een zoon van negentien en een dochter van zeventien. Met hun moeder heb ik twintig jaar een relatie gehad. Zij stopte met werken nadat de kinderen kwamen. Ik had mijn eigen bedrijf en werkte veel vanuit huis. Totdat ik het gevoel kreeg dat ik op een monorail elke dag hetzelfde rondje reed. Mijn leven was geleidelijk steeds verder afgedreven van de avontuurlijke dromen en ambities die ik vroeger had. Na mijn scheiding had ik nog zes jaar een relatie met een vijftien jaar jongere kunstenares. Dat klinkt als een midlifecrisis en dat was het waarschijnlijk ook, maar het was voor ons allebei een zinvolle tijd.”

Sterke verwantschap

“Mijn vroegere ambitie om me in het buitenland te vestigen, werd weer nieuw leven in geblazen. In principe kan ik werken waar ik wil. De mensen met wie ik samenwerk, kan ik overal vandaan aansturen. Nadat ik weer vrijgezel was, overwoog ik om een digitale nomade te worden die telkens vanuit een ander land zijn werk doet. Een optie waarbij ik dan nog wel moest wachten tot mijn dochter oud genoeg was. In gedachten speelde ik met diverse plannen hoe ik dat kon realiseren toen ik tijdens de eerste lockdown een monoloog van Nazmiye zag op Instagram. De tekst greep me dusdanig aan, dat ik impulsief reageerde met een berichtje dat het me leuk leek net als dertig jaar eerder weer eens samen naar de film te gaan.
Qua timing was dat een beetje raar, want de bioscopen waren dicht, maar gelukkig weerhield dat Nazmiye er niet van om te antwoorden dat het haar ook leuk leek. Vervolgens hebben we met elkaar zitten chatten van acht uur ’s avonds tot één uur ’s nachts. We gingen meteen de diepte in en hebben veel uitgewisseld.
Kort daarna hebben we zelfs een hele nacht door zitten chatten tot de volgende ochtend zeven uur. Toen het uiteindelijk kwam tot beeldbellen, voelden we ons daar allebei een beetje verlegen bij. Ja, op dat moment was ik al verliefd. Dat gebeurde al tijdens het chatten waaruit een sterke verwantschap naar voren kwam. Allebei waren we in onze jeugd sterk op onszelf aangewezen. Ik leerde daardoor alles zelf op te lossen, maar dankzij de vele gesprekken met Naz ben ik in gaan zien dat ik in mijn verstandelijke benadering pijnlijke of lastige gevoelens vaak heb verdrongen.”

MT17 hij van Beeld

Boeiend proces

“Naz heeft een Turkse coach en nadat ik bij haar ook een sessie deed, ging er een wereld voor me open. Daar was ik zó van onder de indruk, dat Naz en ik ons nu allebei afzonderlijk door haar laten coachen. Dankzij de vragen die ze stelt, word ik me ineens bewust van pijnpunten die diep in mijn gevoelswereld verscholen lagen. Door ernaar te kijken en ze te erkennen lossen ze geleidelijk op. Een uitermate boeiend proces. Doordat ik Naz heb leren kennen, leer ik dus ook mezelf steeds beter kennen. Naz en ik praten heel open met elkaar over wat er tijdens die sessies allemaal boven­komt.”

Dolgelukkig bruidspaar

“Al vrij kort na onze eerste wandeling samen kregen we allebei een visioen dat we pas later naar elkaar uitspraken. Ik ben in mijn hele leven nog nooit getrouwd geweest, wilde dat ook niet, maar in dat visioen zag ik Naz en mij als dolgelukkig bruidspaar lopen in een Italiaans landschap. Frappant ­genoeg zag zij precies hetzelfde. En dat gaan we dus ook doen. Zodra corona voorbij is, gaan we trouwen in Italië. Op de lange termijn willen we ook deels in Italië gaan wonen en dan af en toe naar Nederland pendelen vanwege het werk en de kinderen. We hebben al op verschillende locaties voorgeproefd en dat smaakte absoluut naar meer.”

Met z'n allen op de bank

“Sinds kort wonen we nu in Arnhem samen. In de woonkamer is alles verschoven. We hebben een heel grote bank gemaakt van haar bank en mijn bank die toevallig even hoog zijn. We kunnen er nu met alle kinderen op zitten en naar Formule 1 kijken. Ook is er een kat meegekomen. Mijn hond haatte katten en haar kat haatte honden, dus die moesten heel erg aan elkaar wennen. Maar gisteren lagen ze vredig naast elkaar. Er zijn momenten in mijn leven geweest dat ik dacht dat ik te hoge verwachtingen had van de liefde. Dat die échte Grote Liefde waar ik naar op zoek was misschien wel niet bestond. Nu zeg ik: ze bestaat wél en ze heet Nazmiye.”

MT17 hij van Beeld

Nazmiye & Marcel

Hoe maak je het weer goed na een aanvaring? “Als er al een aanvaring is, dan praten we het meteen uit. Onze eerste aanvaring duurde hooguit twee minuten. Allebei kunnen we er slecht tegen een ruzie te laten voortduren.”

Wat bewonder je aan Nazmiye? “Haar kracht, haar intelligentie, haar schoonheid. Ze ziet er niet alleen knap uit, maar ook qua karakter is ze een supermooi mens. Autonoom, eerlijk, open en ruim­denkend. Ze is trouw aan haar eigenheid en niet bang om haar kwetsbaarheid te laten zien.”

Wie kan het best boos zijn van jullie tweeën? “Dat is Nazmiye. Zij heeft haar ­gevoelswereld meer ontwikkeld dan ik. In mij zit ook veel vuur, maar ik heb dat altijd onderdrukt. Ik probeer dat nu vaker toe te laten, maar moet het dan nog wel doseren. Anders zet ik de hele omgeving in de fik en dat is ook de bedoeling niet.”

Wat kunnen jullie samen goed? “Praten, maar ook elkaar met rust laten. En schaken. Daar kwamen we achter toen we vorig jaar in Italië ingesneeuwd raakten. We speelden elke avond vijf of zes potjes.”

Waar zijn jullie over tien jaar? “Dan wonen we in Italië én in Nederland. Dan komen de kinderen naar ons in Italië en wij bij hen in Nederland. En zijn we nog altijd verliefd. Zeker weten.”

Mieke van WijkMarloes Bosch en privébeeld. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden