Margriet logo
header puber perikelen juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Iederéén drinkt al en ik ben de énige die nog niet mag’ zegt mijn veertienjarige dochter

Henrike krijgt de vraag van haar veertienjarige dochter die ze al even aan had zien komen...

We zijn boodschappen aan het doen in de Albert Heijn als daar ineens de vraag is waar ik al een tijdje bang voor ben. Ze stelt ’m tussen neus en lippen door terwijl ze een zak chips in de kar gooit: “Zeg wanneer mag ik nu eens gaan drinken?” Eh… Help! De woordjes ‘nu’ en ‘eens’ impliceren dat anderen blijkbaar al lang mogen drinken.

Ik probeer zo nonchalant mogelijk te reageren. “Wat bedoel je precies?” “Nou gewoon, iederéén drinkt al en ik ben de énige die dat nog niet mag.” Hier geloof ik dus helemaal geen snars van. Wat is dat toch bij pubers, dat iedereen altijd álles mag, dat de héle klas een slecht cijfer heeft, dat íédereen meer zakgeld en kleedgeld krijgt en dat de héle klas tot middernacht opblijft. Even voor de goede orde: mijn puber is veertien.

Shandy

Ik weet nog dat ik helemaal niet naar alcohol taalde toen ik vijftien was. Ik geloof dat ik mijn eerste glaasje shandy (wie kent dat nog?) dronk op mijn zestiende en thuis weleens een glaasje wijn met water kreeg. De verhalen van collega’s over vriendinnen van dochters (of zoons) die in coma in het ziekenhuis belandden na een avondje drinken, staan me helder voor de geest en zijn een afschrikwekkend voorbeeld. Ik wil het moment dat die van mij aan alcohol begint dan ook zo lang mogelijk uitstellen. Tijdens een borrel met vriendinnen, allemaal moeders die ik ken van haar oude lagere school, gooi ik mijn dilemma er eens in. Wat blijkt? Inderdaad wordt er al behoorlijk gedronken onder veertienjarigen (en zelfs jonger!). Vooral op hockeyfeestjes, maar ook op feestjes thuis. Als de ouders weg zijn. Shotjes, mixjes. Mixjes! Ik dronk mijn eerste mix met Blue Curaçao en Pisang Ambon (brrrr) op mijn zeventiende geloof ik, en bessen-ijs pas toen ik ging studeren. Ben ik nu hopeloos ouderwets?

Gouden troef

Volgens mijn dochter wel. “Je bent de meest ouderwetse moeder ever! Ik heb zo toch geen leven?!” Gilt ze me toe als we er weer eens een discussie over hebben. Ik leg haar uit dat ze heus weleens iets mag drinken, maar dan wel thuis als wij er bij zijn en niet op een feestje. Maar dan heb ik de gouden troef gevonden. “Het schijnt trouwens dat je ook stopt met groeien als je alcohol gaat drinken.” Ze kijkt me met grote ogen aan. “Echt?! Dat meen je niet?! (Met haar 1.65 m. wil ze nog even doorgroeien naar de modellenlengte van 1.76 m.) Even later hoor ik haar bellen met haar beste vriendin: “Ik ga dus écht niet drinken, je groei stopt dan!”
Yesss!! Ik maak een high five in de spiegel.

Henrike Koopmanredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden