Header De affaire NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Het liefst zou ik mijn beste vriendin in vertrouwen nemen over wat er speelt met Daniël. Maar ik schaam me te veel

Nina drinkt een Radler met haar vriendin Lieke en ze staat op het punt om haar in vertrouwen te nemen.

Vorige week: zocht Nina ondanks al haar voornemens toch weer contact met Daniël.

Week 34 - Donderdagavond

“Ik vind het raar dat je de atletiektraining al twee keer hebt overgeslagen.” We zitten bij Lieke onder haar vijgenboom. Mijn vriendin kijkt me aan vanboven haar Radlertje. “Ik was het die altijd afzei, weet je nog? Niet jij.”

Ik plooi mijn gezicht in een onschuldige glimlach. Het liefst zou ik mijn beste vriendin in vertrouwen nemen over wat er speelt met Daniël. Maar ik schaam me te veel en durf bovendien niet te riskeren dat ze zich verspreekt tegen haar man. Joost is bevriend met Thijs, en hij zou never nooit zijn mond houden.

Laaiend druk

“Er speelt gewoon even veel. Op mijn werk is het laaiend druk en ik moet Kaj steeds bijles geven. Ik maak me zorgen over hem, hij is zo veranderd.”

“Die jongen is dertien, hij is aan het puberen, maak je niet druk.”

Zo makkelijk laat ik me niet sussen. “Ik vind het zorgelijk dat hij zo gefascineerd is door Sam.”

“O, dat vind ik zo’n leuk type!” Lieke heeft ‘de persoon’ van mijn oudste zoon ook al ontmoet. Zij houdt zich moeiteloos aan de non-binaire voornaamwoorden die Sam op prijs stelt, terwijl ik me nog om de haverklap vergis met ‘haar’ of ‘zij’ en het er bij Thijs al helemaal niet in wil.

Vreselijk ingewikkeld

“Zoenen Ruben en die nu al een beetje? Of eh…. Hebben ze al seks?”

“Geen idee, Ruben laat niets los en ik vind het lastig ernaar te vragen. Je weet hoe hij is. En hoe begin je daar überhaupt over met je kinderen? Ik vind moeder zijn vreselijk ingewikkeld op het moment.”

“En wat is er precies met Kaj?” wil Lieke weten.

“Hij is idolaat van Sam. Hij hangt continu aan diens lippen over diens gender.” Het duizelt me van dat al dat ge-diens, maar het is nog altijd beter dan ‘hen’ en ‘hun’. “Dat is ook fijn hoor. Hij stelt alle vragen die Thijs en ik niet durven stellen.” Waar wij te bescheten voor zijn, sist een geniepig stemmetje in mijn hoofd. “Maar ik denk wel: waarom wil hij dit allemaal weten? Pas ging ik met hem shoppen en opeens wilde hij een fuchsia dekbedovertrek. Fuchsia! Dat is toch niets voor hem? Straks haalt hij zich ook nog in zijn hoofd dat...”

“Nou en?” zegt Lieke streng. “Zou dat zo erg zijn?”

Ik knipper met mijn ogen. “Nee, maar...”

“Rustig maar.” Lieke legt haar hand op mijn arm. “Ik snap je zorgen wel. Je wilt gewoon de makkelijke weg voor hem. Maar bedenk: er is maar één weg. Zíjn weg.” Ze streelt zachtjes over mijn arm. “Maar hé, het is vast een fase, echt.”

Het gaat niet goed

We nippen van onze Radler en staren een tijdje voor ons uit. Dan draait Lieke haar gezicht naar me toe.

“Volgens mij is er nog iets waar je mee zit. Kom op Nina, ik ken je al je zolang. Vertel het maar aan Lieke.”

Heel even overweeg ik mijn hart helemaal bij haar uit te storten. Niemand die zo goed kan luisteren als zij. Maar ik houd het bij de halve waarheid – nou ja, een kwart, een-tiende.

“Het gaat niet goed tussen Thijs en mij.”

Volgende week: barst Nina midden in de supermarkt in tranen uit. Waar doet ze het toch allemaal voor?

Over Nina

Nina (51), redactiemedewerker, woont samen met Thijs (53), stiefdochter Evi (24), zonen Ruben (16) en Kaj (13) en hun cyperse kater Harrie (2). Ze is nog altijd dol op Thijs. Toch wordt ze verliefd op iemand anders. En dat zet haar leven op scherp.

NinaRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden