MT22 M22 Online Nieuws Beeld Getty images.
Beeld Getty images.

PREMIUM

Gluren naar de vogeltjes

Dit zijn de laatste nieuwtjes en leuke weetjes op online gebied.

MT22 M22 Online Nieuws Beeld

Koekoek

De populaire vogelwebcams van Vogelbescherming Nederland staan weer aan en dat betekent dat je tot eind juli online (via vogelbescherming.nl/beleefdelente) mee kunt kijken met het paar- en broedseizoen van verschillende vogelsoorten. Van het nesten bouwen tot het leggen van eieren, van het voederen tot kuikens die uitvliegen; er is genoeg te ­beleven. Wil je zelf een nestkastje maken? Kijk op vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/nestkasten/zelf-een-nestkast-maken

MT22 horizontale lijn groen Beeld

Tips

Versleuteling zorgt voor beveiliging van je berichten. Chats op Whatsapp en Signal zijn automatisch versleuteld, bij Facebook kun je dit zelf instellen. Open een chatbericht en tik rechtsboven op het slotje. Zo weet je zeker dat niemand meeleest.

Pling! Pling!

Binnenkomende berichtjes, meldingen van apps: je mobiele telefoon is een continue bron van afleiding. De app Forest is een hulpmiddel om je beter te kunnen concentreren. Elk halfuur dat je je ­telefoon met rust laat, groeit een digitale boom een stukje verder de lucht in. Volgroeid? Dan krijg je ‘munten’, waarmee je een echte boom kunt laten planten.
forestapp.cc

MT22 M22 Online nieuws Beeld

3 vragen aan Ruud van Beusekom van Vogelbescherming Nederland.

  1. Wat maakt vogelwebcams zo populair?
    “Ik ben vogelaar en observeer regelmatig soorten in de natuur, maar dan kun je nooit zó dichtbij komen en de details zien die je op de webcams wél ziet. Zeker niet bij makkelijk te verstoren roofvogels, waarvan de nesten heel hoog zitten. Dit jaar volgen we onder andere broedende slechtvalken op de klokkentoren van het Rijksmuseum.”
  2. Speciale kijkmomenten?
    “Vlak na zonsopkomst wanneer de vogels met voedsel terug­komen op het nest. Ook super: kuikens die op het punt staan uit te vliegen. Het beginnen dan echt karaktertjes te worden.”
  3. Welke zijn de spot-favorieten?
    “Arenden, ooievaars en uilen trekken veel bekijks. De laatste vanwege hun hoge knuffel­gehalte. Nieuw dit jaar is de kievit. Het bijzondere aan deze weidevogel is dat de jongen in dons ­tevoorschijn komen en al na ­enkele uren het nest verlaten. Ik ben nu al benieuwd naar de kijkcijfers.”
MT22 M22 Online nieuws Beeld

Een nestkastje bij jou in de tuin?

Ruud van Beusekom: “Hang het kastje een paar meter boven de grond, het liefst met de opening naar het noorden of oosten en zorg dat je voldoende groen, waaronder inheemse struiken en planten, in je tuin hebt staan. Dat maakt het kastje een stuk aantrekkelijker voor ­vogels.”
Meer tips? Kijk op margriet.nl/vogelhuisje

Tara BeckGetty images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden